Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Nota d’avanç de l’exposició BARCELONA. LA METRÒPOLI EN L’ERA DE LA FOTOGRAFIA, 1860-2004
  • La Virreina Centre de la Imatge presenta una exposició de prop de 1.000 obres que relaten, a través de la fotografia, l’evolució urbanística de la ciutat al llarg d’un segle i mig d’història

 

La Virreina Centre de la Imatge presenta, el proper 23 de març i fins al 26 de juny de 2016, Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004, una exposició de prop de 1.000 obres que explora la iconografia fotogràfica de l’evolució urbanística de la ciutat al llarg d’un segle i mig d’història, sota la mirada de Jorge Ribalta, artista, crític i comissari independent.

El recorregut de la mostra repassa el vincle entre la transformació urbana, marcada per la celebració de grans esdeveniments internacionals, des de l’Exposició Universal de 1888 fins al Fòrum de les Cultures 2004. Així mateix, repassa el paper històric de la fotografia en la configuració de la percepció i opinió pública de la ciutat en un període comprès entre el sorgiment de les tecnologies fotogràfiques múltiples, a la dècada de 1850, fins a l’expansió massiva de les tecnologies digitals, Internet, la telefonia mòbil i les xarxes socials en el pas del segle XX al XXI.


Un recorregut històric, dominant i popular

L’exposició presenta un recorregut per 18 sales, amb obres concebudes com a casos d’estudi o escenes específiques. Aquestes escenes s’engloben en sis grans moments històrics: L’aprovació del pla Cerdà i l’Exposició Universal (1860-1888); el sorgiment de la premsa gràfica, l’obertura de la Via Laietana i la reforma de Montjuïc i l’eclosió de les retòriques del Modernisme arquitectònic i artístic (1888-1929); els anys trenta i la Guerra Civil (1930-1939); l’hegemonia del paradigma humanista i el nou fotoperiodisme de la Transició (1940-1970); el sorgiment del nou estil documental topogràfic en relació amb la recuperació de la ciutat i l’auge del moviment veïnal (1970-1992); i, per finalitzar, les noves lluites socials on la imatge adquireix una nova centralitat, tant en la gestió municipal com en el conflicte social (1992-2004).

 

[caption id="attachment_2164" align="aligncenter" width="309"]J Guerrero ColParticular_baixa Santa Coloma, 1970. Foto: Joan Guerrero[/caption]

 

 

Exposició: Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004.

Fotografia promocional: Autor:  Joan Guerrero. Títol:  “Santa Coloma, 1970”

Link descàrrega fotografia: https://eicub.net/?grup=Virreinacentredelaimatge

Comissari: Jorge Ribalta

Inauguració:23 de març, a les 19h.

Visita: Del 24 de març fins al 26 de juny.

Exposició organitzada per: La Virreina Centre de la Imatge.

Més informació a: www.barcelona.cat/lavirreina

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.