Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La trobada CULTURA VIVA abordarà els nous reptes que planteja per a la cultura la relació entre les institucions i la ciutadania

CULTURA VIVA. Trobada per a una cultura com a bé comú és una trobada pensada per aprofundir, a partir d’anàlisis de pràctiques i experiències concretes, en la relació entre ciutadania, institucions i espais comuns de la cultura des dels valors democràtics de la transparència, la crítica, la proximitat i la participació.

La trobada s’estructurarà en dues intenses jornades de tallers, conferències, panells i debats, que tindran lloc els dies 1 i 2 de març a Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona.

Organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), en el marc del Pla de Cultures 2016-2026 i del Pla Municipal 2016-2019 de l’Ajuntament de Barcelona, CULTURA VIVA és un esdeveniment programat i dirigit per Daniel Granados, músic, investigador i productor cultural, director de Producciones Doradas i assessor de l’Institut de Cultura de Barcelona pel Pla de Cultures 2016-2026.

La trobada combina un tarannà de fort arrelament local amb una àmplia i minuciosa mirada internacional, per això comptarà amb la presència de figures internacionals com Ivana Bentes (secretària de Ciutadania i Diversitat Cultural en el Ministeri de Cultura de Brasil), Benjamin Coriat (professor d’Economia a la Universitat de París 13, expert en sistemes de propietat intel·lectual) o Maarten Brinkerink (expert en Participació Pública i Innovació a l’ Accés del Netherlands Institute for Sound and Vision), així com la participació de comunitats i agents fonamentals del teixit cultural de la ciutat com l’Ateneu 9Barris, La Hidra Cooperativa, Guifi.net o La Fundició. Però a més CULTURA VIVA comptarà amb la participació de diverses persones expertes, que des de la reflexió i la pràctica estan implicades en la investigació del punt de trobada entre polítiques públiques, participació, cultura comú i innovació. Entre molts altres, hi participaran Gala Pin (regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona), José Luis de Vicente (investigador cultural especialista en tecnologia, disseny i innovació i director de Sónar+D), Celia Mayer (regidora de l’àrea de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Madrid), Jaron Rowan (especialista en polítiques culturals), Rubén Martínez (màster en Ciència Política i investigador a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques [IGOP]) o Laia Forné (sociòloga urbana i assessora de la regidoria de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona).

CULTURA VIVA es desenvoluparà a partir de quatre blocs temàtics, l’articulació final dels quals ens ajudarà a dibuixar una perspectiva àmplia i indagadora sobre les qüestions fonamentals que avui afecten a les polítiques públiques de la cultura en un nou marc polític que té com a objectiu primordial posar les institucions al servei de la ciutadania, transformant-les en espais més oberts i accessibles mitjançant la implementació de mecanismes per fomentar la transparència i el disseny de processos participatius. Aquests quatre blocs duen per títol “Valors i economies de la cultura”, “Gestió comunitària de la cultura”, “Laboratoris de la ciutadania” i “Institucions de la memòria: accés i transparència d’arxius i patrimoni”.

Obriran la trobada Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Gala Pin i Daniel Granados el dia 1 de març a les 16 hores. La ponència principal tindrà lloc el mateix dia a les 20 hores i anirà a càrrec d’Ivana Bentes, que estarà acompanyada de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Més informació:

www.barcelona.cat/culturaviva

fb.com/CulturaVivaBarcelona

@CulturaVivaBcn

 

 

CULTURA VIVA

Trobada per a una cultura com a bé comú

Barcelona · Fabra i Coats – Fàbrica de Creació

1 i 2 de març 2016

 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.