Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Llum i tradició per Santa Eulàlia, la festa d’hivern de Barcelona

La ciutat celebra la festa d’hivern de l’11 al 14 de febrer amb un programa d’actes tradicionals. Enguany es podrà veure el Seguici Festiu de Mataró, que participarà a la festa com a ciutat convidada

Per cinquè any consecutiu, i en el marc de la festa, també tindrà lloc el festival LLUM BCN, que durant tres dies omplirà patis i places de Ciutat Vella amb 24 d’instal·lacions lumíniques creades per escoles i professionals del disseny

De l’11 al 14 de febrer Barcelona celebra la festa major d’hivern. Una festa que en les darreres edicions suma tradició amb noves formes d’expressió que transformen el centre de la ciutat amb el llenguatge de la llum. Així, al calendari d’activitats d’arrel tradicional de les festes de Santa Eulàlia, s’hi suma un any més, el festival LLUM BCN.

LLUM BCN

Al festival, que enguany celebra la cinquena edició, la llum esdevindrà la matèria primera de les més d’una vintena d’instal·lacions lumíniques que transformaran la fesomia d’edificis i patis de Ciutat Vella cada dia quan es faci fosc.

El divendres 12 i dissabte 13 febrer, de 18.30 a 24 h, i el diumenge 14 de 18.30 a 23 h, es podran veure 24 instal·lacions lumíniques creades per alumnes i escoles de disseny, il·luminació, arquitectura o interiorisme de Barcelona, i per professionals del disseny.

Entre ells, 14 patis de palaus i edificis del centre de la ciutat transformats per a l’ocasió

 

ESPAI INSTAL·LACIÓ ESCOLA
Seu de l’SGAE a Catalunya. Palau Bru (pg. Colom, 6) Muralla al mar BAU. Centre Universitari de Disseny de Barcelona
Palau Sessa-Larrard (c. Ample, 28) La ruïna circular Belles Arts. Universitat de Barcelona
Pati Llimona (c. Correu Vell, 5) Moenia Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (ELISAVA)
Baixada de Viladecols, 5 Trashcendint UPC School. Màster Lighting Design. Disseny d’il·luminació Arquitectònica
Palau Mercader (c. dels Lledó, 11) La Llum Tafanera IAAC. Institute for Advanced Architecture of Catalonia
Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya. Palau Centelles (Baixada de Sant Miquel, 6-8) Alétheia Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Casa de l’Ardiaca (c. de Santa Llúcia, 1) Spatium fugit Escola Massana. Centre d’Art i Disseny
Verger del Museu Frederic Marès (pl. Sant Iu, 5-6) Dins l’univers IED. Màster en Disseny d’Interiors
Porxo del Saló del Tinell. MUHBA (plaça de Sant Iu) Resistència Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD). Institut de Teatre
Arxiu de la Corona d’Aragó. Palau del Lloctinent (c. dels Comtes, 2) Bany de roig UPC School-CCCB. Màster en Disseny i Producció d’Espais
MUHBA. Casa Padellàs (c. del Veguer, 2-4) Incomoditat sensorial EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB)
Cercle artístic de Sant Lluc (c. dels Mercaders, 42) Path Box LLOTJA. Escola Superior de Disseny i Art
Museu Picasso. Palau Finestres (c. de Montcada, 23) Metre i mig LA SALLE
Museu de Cultures del Món. Palau del Marquès de Lió (c. de Montcada, 12) Anhel DEIÀ. Escola d’Art i Superior de Disseny

Per poder visitar-los es proposen tres itineraris diferents: Mar, Catedral i Montcada. Cada un d’aquests recorreguts estarà senyalitzat amb llums de diferent colors i guiarà els visitants per tots els patis il·luminats.

En paral·lel als recorreguts pels patis dels edificis, LLUM BCN també proposa 10 espectacles de llum a diferents places de Ciutat Vella, obra de creadors i professionals del disseny:

ESPAI INSTAL·LACIÓ Creadors
Plaça de la Mercè Iglú de vent Jordi Enrich
Plaça de Sant Just Toca la campana Xevi Bayona
Plaça de Sant Jaume Dansem amb la llum Onionlab & Smow
Plaça de Sant Felip Neri Kort Marcel Fabregat i Joel Condal
Plaça de Sant Felip Neri El balcó dels somnis Toni Mira
Saló del Tinell (plaça del Rei) Obrint els ulls Muralla 15 i ICFO
Plaça del Rei Axioma Onionlab
Plaça de les Beates Carolina i Ferran Jordi Teixidó
La Casa dels Entremesos (pl. de les Beates) A cor obert Fèlix Vinyals. Art Biotrònic
La Pedrera La Pedrera: Moviments Granados Xavi Bové (director artístic)

 

SANTA EULÀLIA

El seguici festiu de Mataró, convidat a la festa

Santa Eulàlia és la gran festa d’hivern de la cultura popular d’arrel tradicional de Barcelona. A les expressions de cultura popular barcelonina, enguany s’hi sumaran el Seguici Festiu de Mataró i la colla castellera Capgrossos de Mataró.

Del 30 de gener al 13 de febrer al Palau de la Virreina es pot visitar el seu conjunt d’imatgeria festiva, exposat al pati de 10 a 20h. El diumenge 14 de febrer a partir de les 17h, el conjunt geganter i el bestiari de correfoc de Mataró sortiran en cercavila pels carrers de Ciutat Vella i s’aturaran a la plaça de Sant Jaume, on ballaran.

Per la seva part, el mateix diumenge 14, a les 13h, la colla castellera Capgrossos de Mataró aixecaran els seus castells a la plaça de Sant Jaume, juntament amb les colles de la ciutat durant la Diada Castellera de Santa Eulàlia.

Els anteriors seguicis festius convidats a les Festes de Santa Eulàlia han estat els de Manresa, Cardona i Reus els anys 2015, 2014 i 2013 respectivament.

 

El pregó dels infants

El pregó dels infants per les Festes de Santa Eulàlia és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària, que té com a objectiu que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la coresponsabilitat i la ciutadania activa. Enguany, el pregó se celebra el dijous 11 de febrer, a les 10 hores a la plaça de Sant Jaume.

 

Espectacle inaugural, llum i tradició

Dijous 11 a les 20 hores, a la plaça de Sant Jaume, la tradició i la llum donen la benvinguda a la Festes de Santa Eulàlia. Dansem amb la llum, un espectacle de música amb pèndols de llum i làsers –inclòs al programa LLUM BCN-, donarà el tret de sortida als Protocols de l’Àliga de la Ciutat. Aquest espectacle es repetirà cada 30 minuts a partir del capvespre els dies 12, 13 i 14. Els Protocols de l’Àliga de la Ciutat consisteixen en una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més solemnes de la festa: el tradicional ball de l’Àliga a l’interior de la basílica de Santa Maria del Mar.

La Lali jove: la Festa Major Juvenil i Associativa de Barcelona

Divendres 12 a l’avinguda de la Catedral, de 17 a 20 hores, hi haurà activitats per a infants i joves; i a les 19 començarà ‘El concert de la Lali Jove’, amb les actuacions de Green Valley, Lágrimas de sangre, Dalton Bang, Roba Estesa i Melocoton Band. Organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona en el marc de les Festes de Santa Eulàlia.

 

Portes obertes i activitats als museus de la ciutat

De l’11 al 14 de febrer els museus de la ciutat també se sumen a la celebració obrint les seves portes a un gran nombre d’exposicions, tallers, conferències, representacions i altres activitats destinades a públics de totes les edats.

Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral

Per quart any consecutiu, l’Esbart Ciutat Comtal presenta Eulàlia, un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona

A aquestes activitats, s’hi afegeixen altres actes com la col·locació del penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament, la passejada i el ball de les Laies, la jornada castellera o els correfocs, entre altres.

Tota la informació de la festa a www.bcn.cat/santaeulalia

 

 

 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.