Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona ja és una Ciutat de la Literatura UNESCO

  •  La designació implica un reconeixement mundial del sector literari i de la literatura barcelonina

 

  •  La inclusió en la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO permetrà l’intercanvi d’experiències i l’impuls de projectes col·laboratius

Barcelona forma part des d’aquest divendres, 11 de desembre, de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO com a Ciutat de la Literatura. El dossier presentat el passat 15 de juliol ha superat l’avaluació de les ciutats de la xarxa, dels experts i de la Direcció General de la UNESCO. Barcelona s’uneix juntament amb Bagdad, Ljubljana, Lviv, Montevideo, Nottingham, Óbidos, Tartu i Ulyanovsk, al grup de metròpolis que aposten per la literatura com a centre de la seva creativitat i que ja formen part de la xarxa: Edimburg, Melbourne, Iowa City, Dublín, Norwich, Reykjavik, Cracòvia, Praga, Heidelberg, Dunedin i Granada.

El grup de Ciutats de la Literatura constitueix una de les seccions de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, formada per 116 ciutats en les disciplines de cinema, música, arts digitals, gastronomia, disseny i artesania. Dins de la xarxa es duen a terme projectes multidisciplinars.

Com a Ciutat de la Literatura UNESCO, Barcelona posarà la literatura en un punt central a través de diversos projectes i programes. Aquesta designació implica un reconeixement mundial al sector literari de Barcelona com a estímul creatiu de la ciutat. La ciutat es fixarà els objectius de promocionar el treball dels escriptors, epicentre de la creació literària, així com de donar suport a la tasca de llibreters, editors i traductors. També seguirà treballant en la línia de posar en valor les biblioteques com a prescriptors culturals, i impulsarà la visibilització del patrimoni literari en l’espai urbà.

Barcelona ha centrat la seva candidatura en la diversitat i riquesa del seu patrimoni literari en dues llengües, en la potència internacional de la seva capitalitat editorial, en la tasca dinàmica dels actors implicats en la promoció de la lectura i de l’educació literària i molt especialment, en la capacitat festiva i popular de viure la literatura, sintetitzada en la festa de Sant Jordi. Una festa que, precisament, aquest any 2015 ha fet 20 anys que va inspirar la UNESCO perquè el dia 23 d’abril fos designat Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor.

 

Projectes previstos al 2016

El proper mes de gener està prevista una nova convocatòria de reunió per al Consell Promotor, en el que serà la primera trobada com a òrgan consultiu en tant que Ciutat de la Literatura UNESCO, amb l’objectiu de discutir el programa d’acció per l’any 2016, i establir les bases de futurs projectes.

Des del gener 2016, Barcelona té previst desenvolupar un programa d’activitats per promocionar la literatura i el sector literari a la ciutat, alguns dels punts clau del qual ja començaran a donar fruits en els propers mesos, com la inauguració del MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura, una línia de subvencions per donar suport a les llibreries, activitats per promoure la tasca dels editors, i per suposat, una Diada de Sant Jordi en consonància a aquest reconeixement internacional.

En l’àmbit internacional, altres cites literàries previstes per aquest any amb l’esperit de ser una Ciutat de la Literatura activa dins de la xarxa internacional són la Fira del Llibre de Varsòvia (Polònia), en la que la ciutat i la literatura catalana són convidades d’honor; la trobada anual de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO a Östersund (Suècia); o la celebració de l’Eurocon Barcelona, la convenció bianual de literatura fantàstica a Europa, que tindrà lloc al CCCB.

Així mateix, començarà a treballar en xarxa amb les altres Ciutats de la Literatura, impulsant els intercanvis amb els festivals literaris, i la discussió de projectes de bones pràctiques en promoció de la lectura i la creació literària.

La Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO 

La Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO es crea prenent consciència del paper clau de les ciutats com a promotores d’estratègies, polítiques i iniciatives per fer de la cultura i la creativitat un motor del desenvolupament sostenible i la regeneració urbana, amb l’objectiu d’impulsar la cohesió social, el benestar ciutadà i el diàleg intercultural.

Les ciutats estan responent als grans reptes de la nostra època, com ara la crisi econòmica, els impactes mediambientals, el creixement demogràfic i les tensions socials. I sovint ho fan a través de l’estímul a les indústries culturals, el suport a la creació o la participació ciutadana, en cooperació amb el sector privat i la societat civil.

 

En aquest context, la cooperació i l’intercanvi d’experiències i coneixement és crucial per fer dels sectors creatius un motor de desenvolupament i de recerca de noves solucions en els reptes comuns. Per aquest motiu, la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO ofereix un punt de contacte entre ciutats per motivar processos de bones pràctiques i projectes col·laboratius en la línia d’aconseguir un progrés social, cultural, mediambiental i econòmic.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.