Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
“Barcelona deportada”, nova videoinstal·lació al MUHBA

Dijous 10 de desembre, en el marc del seminari La Barcelona deportada. 70 anys de l’alliberament dels camps nazis (18:00 hores), que tindrà lloc a la sala de Martí l’Humà es presentarà a la Capella de Santa Àgata (20:00 hores), la videoinstal·lació Barcelona deportada produïda pel Museu d’Història de Barcelona en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen.

Barcelona tingué en les primeres dècades del segle xx un caràcter fortament receptor de gent arribada des d’indrets de tot Espanya —als quals se’ls ha d’atorgar la categoria de barcelonins— per raons familiars, laborals o de trajectòria sindical i política. La Barcelona dels anys trenta, una ciutat dinàmica i compromesa políticament, va rebre també durant els anys de la Guerra Civil nombrosos refugiats, ferits de guerra i membres de l’exèrcit republicà. El final de la guerra va suposar per a molts d’ells l’exili a França i, des d’allà, 1.180 van ser deportats als camps nazis.

Donar a conèixer els deportats barcelonins als camps nazis és un fet significatiu i singular en la història de la deportació republicana, alhora que reforça el caràcter de ciutat d’acollida de Barcelona. Hores d’ara, la xifra de deportats nascuts o amb relació directa amb la ciutat de Barcelona assoleix una xifra notablement superior als 730 que consten en els registres oficials. Tampoc es pot menystenir el fet que alguns supervivents dels camps nazis que decidiren retornar a Espanya s’instal·laren a la ciutat, per raons vinculades a la possibilitat de romandre en l’anonimat o per raons polítiques, com la implicació en la lluita antifranquista.

 

Flyer_seminari_BCN_deportada_final

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.