Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Donna Leon guanya el Premi Pepe Carvalho

L’escriptora Donna Leon és la guanyadora de l’onzè Premi Pepe Carvalho. L’autora rebrà el guardó en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc del 28 de gener al 6 de febrer de 2016.

El jurat, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, ha decidit per unanimitat, concedir el Premi Pepe Carvalho del 2016 a l’autora Donna Leon. “Donna Leon és la creadora de Guido Brunetti, el comissari venecià protagonista d’una de les sagues negrocriminals més llegides i apreciades pels lectors i lectores, tant en català com en castellà. Donna Leon, tot i la seva ascendència nord-americana, s’inscriu clarament com Manuel Vázquez Montalbán, en la novel·la negra mediterrània, i és un dels seus exemples més propers i brillants.

Guido Brunetti, el comissari Brunetti, com Pepe Carvalho, són personatges plens de vitalitat, temptacions, curiositat i contradiccions. Transiten pels carrers i canals de Barcelona i Venècia, que prefereixen als despatxos i les reunions; la mirada i la paraula estan per sobre els avenços informàtics i la tècnica criminològica. Tots dos són tossuts, pacients i incansables en la recerca de la Justícia, per damunt del que digui la Llei. La Llei s’ha de canviar si és injusta. No n’hi ha prou amb ser legal, ha de ser èticament legítim. Ambdós necessiten conèixer la veritat, més enllà de la superfície, i fan que els acompanyem en aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per damunt la Llei.

Barcelona i Venècia estan presents en l’obra d’una àmplia relació d’autors i autores. Però després de llegir a Manuel Vázquez Montalbán i a Donna Leon, la nostra mirada sobre aquestes dues visitades i descrites ciutats és una altra. No es pot parlar del futur de Venècia i les persones que hi habiten, ni de Barcelona i les persones que la fan ciutat, sense comptar amb la guia de Pepe Carvalho i Guido Brunetti.”

Amb el Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, de la novel·la negra europea i es va convertir en una part significativa de l’educació sentimental de diverses generacions de lectors. El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere.

L’escriptora Donna Leon s’afegeix, així, a la llista dels premiats en edicions anteriors: Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P.D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

 


Donna Leon va néixer a Nova Jersey, als Estats Units, el 1942. Va estudiar a Perusa i a Siena, va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d’anglès en diverses escoles nord-americanes d’Europa i d’Àsia. Des del 1981 viu a Venècia, dedicada de ple a les seves dues grans passions: l’òpera i la literatura. Experta en música barroca, és la productora i consultora artística de la companyia d’òpera Il Complesso Barocco, dirigida pel mestre Alan Curtis. Es reconeix amant dels clàssics Henry James, Jane Austen, Charles Dickens, William Shakespeare i, sobretot, de la novel·la negra, gènere al qual ha dedicat la seva activitat creativa. És la creadora de Guido Brunetti, el comissari venecià protagonista d’una de les sagues negrocriminals més llegides, tant en català (Edicions 62) com en castellà (Seix Barral).

 

Enllaços relacionats Fotografies Donna Leon

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.