Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació del llibre ‘Les voltes de Guastavino’, de John Ochsendorf i lliurament del Premi de la II Biennal Guastavino d’Arquitectura

Divendres 23 d’octubre, a les 19 hores, al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (plaça Nova, 5), es presentarà la traducció al català del llibre Les voltes de Guastavino, de John Ochsendorf, en un acte organitzat conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Vilassar de Dalt i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

La presentació del llibre Les voltes de Guastavino anirà càrrec de Josep Lluís González Moreno-Navarro, doctor arquitecte i catedràtic del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UPC. En el decurs de l’acte també es presentaran els dos treballs premiats a la II Biennal Guastavino d’Arquitectura a càrrec dels seus autors, Ben Hays, David López i Marta Doménech.

La presència efectiva de la volta catalana a l’arquitectura durant el segle XX es concreta en la contribució dels modernistes catalans, uns magnífics assajos aïllats a Madrid i frustrats a l’Havana, en un nombre inferior al centenar d’obres, i la sorgida de la Guastavino Company, amb més de 600, gairebé totes elles als Estats Units.

L’estudi de la immensa i fascinant aportació nord-americana es va iniciar als anys 60 per part de les institucions universitàries d’allà i es va estendre a les madrilenyes i catalanes pocs anys després, en tots els casos amb autèntic entusiasme. El llibre de John Ochsendorf1 és conseqüència de tot això i constitueix, fins al moment, l’obra més rigorosa i exhaustiva tant des de la tècnica com des de la documentació. La traducció del mateix, “Les voltes de Guastavino”, promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, ens acosta al coneixement més directe d’aquesta aventura de la volta a la catalana en el Nou Món.

En aquesta línia, un conjunt d’institucions, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, ajuntaments de Barcelona i Vilassar de Dalt, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el món universitari, han aplegat esforços per impulsar la II Biennal Guastavino d’Arquitectura amb un doble objectiu: d’una banda, continuar l’estudi de l’obra de Guastavino i, de l’altra, fomentar un nou coneixement que permeti, tant conservar aquests prodigis del nostre patrimoni arquitectònic històric, com aprofitar al màxim la tècnica de la volta de maó de pla en nous edificis de màxima sostenibilitat.

I això és el que aconsegueixen els treballs premiats, el de Megan Reese2 el 2010 a la I Biennal i els de la segona convocatòria que es celebra enguany: Ben Hays3, centrat en l’obra de Guastavino als Estats Units aportant a més dades molt valuoses en relació a la conservació de les voltes existents i David López i Marta Domènech4, que plasmen la seva experiència tant teòrica com pràctica amb l’objectiu de recuperar pel segle XXI la tècnica de la volta catalana.

L’acte del 23 d’octubre al Col·legi d’Arquitectes acompleix també el doble objectiu, contribuir al difondre l’obra de Guastavino i ampliar el coneixement sobre la tècnica de la volta catalana, tant pel que fa a la conservació com a la seva utilització en l’arquitectura moderna.

 

 

  1. John Ochsendorf, Guastasvino vaulting: The art of structural tile, Princeton Architectural Press. Nova York. 2010. Traduccions al català i al castellà, Ajuntament de Barcelona, 2014.
  2. Megan L. Reese, Structural Analysis and Assessment of Guastavino Vaulting, original en anglès amb traduccions al català i al castellà. Ajuntament de Vilassar de Dalt. 2011.
  3. Ben Hays, Reframing the Guastavinos at Thomas Jefferson’s University, 1896-1898, Mecanoscrit. Traduccions al català i al castellà en curs.
  4. David López y Marta Domènech, Bóvedas tabicadas. Análisis estructural y experimentación. Mecanoscrit. Traduccions al català i a l’anglès en curs

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.