Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació dels llibres dels artistes Xiana Gómez i Federico García Trujillo de la col·lecció BCN Producció’15

Divendres, 23 d’octubre, a les 20h a la Llibreria Múltiplos (c. Joaquim Costa, 30) es presentaran els volums 5 i 6 de la col·lecció de llibres d’autor BCN Producció’15 (coeditats per l’Ajuntament de Barcelona i Folch Studio), a càrrec dels seus autors, Xiana Gómez Díaz i Federico García Trujillo i els tutors dels projectes, Mery Cuesta i David Armengol.

Prèviament, a les 18.30h i 19 hores a La Capella (c. Hospital, 56) els artistes faran visites comentades a les seves exposicions. El primer, a les 18.30h, serà l’artista Federico García Trujillo amb la seva exposició Frames Rocío, a l’Espai Cub. A les 19h, l’artista Xiana Gómez Díaz  presentarà el seu projecte Cultura de dormitorio. Narraciones de adolescencia femenina, a la Sala Gran.

La col·lecció BCN Producció’15, de 9 volums, recull entrevistes dels comissaris als artistes i els treballs dels artistes seleccionats a BCNProducció a l’edició del 2015: David Bestué, Firas Shehadeh, Germán Portal, Mar García Albert, Federico García Trujillo, Xiana Gómez, Anna Manubens, Enric Farrés i Joana Llauradó i Salah Malouli

Cadascun dels exemplars de la col·lecció té un preu de 5 euros i està editat en català, castellà i anglès.

bcn produccio 1

BCN Producció, en la seva novena edició, és un programa adreçat a la comunitat artística de Barcelona i la seva àrea d’influència, un procés obert que incentiva la realització de projectes que necessiten recursos de producció i suport institucional per dur-se a terme. Amb aquest programa, La Capella contribueix a donar resposta a les necessitats econòmiques i de producció dels artistes mentre segueix de prop les línies discursives de l’art actual, fidel a la seva funció d’equipament públic per a l’art contemporani.

Folch és una agència de disseny amb seu a Barcelona, creada per Albert Folch el 2004, que treballa a través de diverses disciplines, que inclouen direcció d’art i creació de contingut.

Les dues exposicions es poden veure a La Capella dins del projecte de Bcn Producció’15 i estan obertes al públic fins al diumenge 1 de novembre.

bcn produccio 2

 

Xiana Gómez – Cultura de dormitorio. Narraciones de adolescencia femenina

Cultura de dormitorio. Narraciones de adolescencia femenina, de Xiana Gómez Díaz amb la col·laboració de Mery Cuesta, és fruit d’una investigació sobre els rituals de producció i consum cultural durant l’adolescència femenina que tenen lloc en l’espai íntim de les joves, el dormitori. En particular, s’ha prestat atenció al diari íntim com a dispositiu secret per excel·lència i el lloc on els jocs d’identitat del pas de la infantesa a l’etapa adulta són articulats de forma més literal.

A través d’instal·lacions audiovisuals i sèries fotogràfiques, l’exposició a La Capella ofereix a l’espectador la possibilitat de penetrar virtualment en el territori íntim del dormitori adolescent i allà observar com funciona allò que és secret. A més, s’ha inclòs molta documentació original en l’exposició, donant l’oportunitat única al públic d’examinar diaris, dibuixos, notes, sobres, que mai abans havien vist la llum i s’han reunit especialment per a l’ocasió.

Aquesta exposició forma part del PROJECTE D (Carla Calleja + Xiana Gómez-Díaz), una proposta d’investigació i creació des de la qual en els propers mesos veurà la llum una pel·lícula documental sobre diaris d’adolescència femenina i una publicació recopil·latòria en format llibre. En el projecte han col·laborat gairebé un centenar de dones, i encara s’accepten col·laboracions.

Xiana Gómez-Díaz és realitzadora i artista visual, cofundadora de la productora especialitzada en cinema documental d’autor i vídeo experimental Walkie Talkie Films (2008). En la seva obra i els seus estudis, ha explorat el relat íntim, la construcció de la identitat, els rols de gènere i la comunicació no verbal, així com les qüestions formals de la relació entre la imatge i la música. És doctora en Comunicació Audiovisual (UAB), i llicenciada en Comunicació Audiovisual (UAB) i Periodisme (Universitat de Southampton).

 

bcn produccio 3

 

Federico García Trujillo – Frames Rocío

Frames Rocío neix del desig de Federico García Trujillo de difondre públicament els continguts eliminats del documental Rocío (1980), de Fernando Ruiz Vergara, el primer documental realitzat a Espanya sobre la repressió franquista durant la Guerra Civil i del qual certes parts fonamentals van ser censurades. L’artista recupera aquest material fílmic i el reinterpreta a través d’una lògica narrativa i visual derivada del dibuix, un dels llenguatges centrals del seu treball.

La reanimació de dos minuts de material censurat comporta una labor manual de primer ordre, no només com a intent d’eludir la vigència de la sentència judicial que prohibeix presentar el material censurat en públic, sinó també com a estratègia de resistència a l’espectacle i a la banalització derivada de l’accés fàcil al consum.

Federico García Trujillo (La Laguna, Tenerife, 1988) ha aconseguit atreure l’atenció de l’entorn artístic barceloní amb un treball de resignificació i recontextualització en traslladar a un suport artesanal –normalment pintura i dibuix– els continguts mediàtics que es produeixen en la nostra contemporaneïtat i, sobretot, els que es produeixen per circumstàncies històriques i que pugnen per quedar representats en el present. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i va estudiar un any a la Universitat Metropolitana de Manchester.

 

bcn produccio 4

 

 

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.