Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El MUHBA inaugura ‘Perifèries 2009-2012’, una videoinstal·lació d’Anna Oswaldo Cruz

• Es podrà veure al MUHBA Plaça del Rei del 16 de juliol al 13 de setembre. La inauguració tindrà lloc el 15 de juliol a les 19 hores

Dins de la seva línia de recerca en múltiples formats de treball sobre les Representacions urbanes contemporànies, el MUHBA ha dedicat una atenció important a la representació de la ciutat més enllà del seu “cor visible”, a la representació de les perifèries, a la metròpoli vista des de la perifèria.

Amb aquest motiu, l’estiu de 2013 va tenir lloc la videoinstal•lació Perifèries urbanes, on la ciutat perdia el nom. Barcelona, 1947-1985, amb obres de Pilar Aymerich, Juli Azcunce, Francesc Català-Roca, Ginés Cuesta, Pep Cunties, Pepe Encinas, J.M. Huertas Clavería, Manolo Laguillo, Jacques Léonard, Kim Manresa, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Custodia Moreno, Marta Povo, Carlos Pérez de Rozas, Humberto Rivas i Mariano Velasco. Algunes de les imatges que es mostraven eren totalment inèdites i l’obra posà de relleu fins a quin punt els fotògrafs foren els pioners a l’hora de donar a conèixer i fer visible la metròpoli de postguerra i sota la dictadura.

Aquesta línia de treball, que recentment s’ha desenvolupat en diverses jornades i que ha nodrit alguns projectes d’exposició estable del Muhba, com els que es poden veure al Turó de la Rovira i a Oliva Artés, continua ara amb tres mirades sobre la ciutat en format de videoinstal•lació a la capella de Santa Àgata: Perifèries 2009-2012 (de juliol a setembre), que aplega unes noranta imatges de la ciutat metropolitana (barris de Barcelona i municipis propers). La seguiran dues videoinstal•lacions més: La Barcelona del nou-cents: Adolf Mas (setembre-novembre) i La Barcelona deportada (a partir de desembre).

Perifèries 2009-2012 remet a la qüestió general de la construcció de la imatge de les metròpolis contemporànies i la seva història, en una videoinstal•lació proposada per Anna Oswaldo Cruz a partir del seu treball fotogràfic propi. L’autora mostra tot un seguit de recorreguts, efectuats en el trànsit de la primera a la segona dècada del segle, amb una itinerància inèdita, breu però intensa, pels espais límit, circulant pels intersticis entre barris, entre municipis metropolitants i entre eixos viaris i fluvials, trobant-hi formes, significats i sensacions inesperats. Anna Oswaldo Cruz parteix, en aquesta proposta, dels materials del seu projecte en curs “In situ Barcelona”, del qual va oferir un primer tast en una exposició fotogràfica fugaç, del 9 al 20 de març de 2011, al Centre d’Art Santa Mònica.

Anna Oswaldo Cruz
És austríaca i brasilera d’origen i es va criar a Rio de Janeiro, on va realitzar la seva formació secundària. Va començar estudis de química, però en traslladar-se a Europa va optar per la seva vocació de fotògrafa i va completar els estudis el 1990 a la Bayerische Staatslehranstalt für Fotografie a Múnic, Alemanya. Des de llavors viu i treballa a Barcelona.

Els seus treballs s’han exposat a Barcelona, Madrid, Roma, Rio de Janeiro i Salzburg i els seus retrats d’escriptors, pels quals es va donar a conèixer inicialment, han estat publicats per diverses editorials i per mitjans de comunicació de diversos països.

Ens els darrers anys ha passat llargues temporades a Rio de Janeiro, on ha publicat Manguinhos. Retratos e histórias do campus da Fiocruz i À Biblioteca Nacional. Espaços, pessoas, objetos, dues obres que retraten els treballadors i els espais i objectes que els envolten en dues grans institucions públiques brasileres, la Fundação Oswaldo Cruz i la Biblioteca Nacional, que és la institució cultural més important del país.

Des de 2009 el paisatge urbà s’ha convertit en un tema central del treball d’Anna Oswaldo, posant en marxa un ampli projecte a llarg termini, “In situ”. Durant les seves darreres estades al Brasil, el seu treball l’ha portada a Belém do Pará, Isla de Marajó i Manaus, a més de Río de Janeiro i São Paulo, estenent el concepte aplicat a Barcelona per convertir “In situ” en un work in progress sobre la cara menys visible de les ciutats, menys publicitada i menys retratada.

L’expressió in situ, manifesta Anna Oswaldo, utilitzada en el camp de l’arqueologia i del patrimoni per referir-se a objectes que no s’han mogut del lloc original on foren dipositats, al•ludeix en els seus treballs a aquesta permanència en la topografia urbana representada: un objecte que es troba in situ pot ser interpretat en un context ampli i canviant, al contrari d’un objecte ex situ. Amb aquestes premisses “In situ” revisita elements de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge en “no llocs” que cobren, així, una nova fesomia.

[caption id="attachment_1577" align="aligncenter" width="640"]Sant Adrià Sant Adrià. Fotografia d’Anna Oswaldo[/caption]

Perifèries 2009-2012
MUHBA Plaça del Rei, del 16 de juliol al 13 de setembre
Inauguració el 15 de juliol a les 19 hores
Entrada gratuïta

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.