Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
BAM i Mercè Música donen a conèixer els primers noms de la programació 2015

Les primeres bandes confirmades del BAM 2015 són Los Punsetes, Blank Realm, Beach Beach, Bombino, Jane Weaver, LoneLady, Mdou Moctar, METZ, Núria Graham, Ocellot, Ryley Walker, Saun & Starr i Vetiver

Sisa amb Joan Miquel Oliver i Quimi Portet, Mishima, Kaulakau i la Cobla Ciutat de Barcelona, Raúl Rodríguez i Free Spirits Big Band & El Petit de Cal Eril primers confirmats de Mercè Música

La programació del BAM 2015 va a càrrec del nou director artístic Marc Campillo mentre que la programació de Mercè Música és un any més de Jordi Turtós

El 18,19, 20, 21, 22 i 23 de setembre BAM i Mercè Música ompliran la ciutat de música

 

El BAM, Barcelona Acció Musical i Mercè Música donen a conèixer un avançament dels grups que formaran part de la programació d’enguany. El BAM i Mercè Música són cites imprescindibles pels amants de la música de la ciutat, que tindran lloc a diferents espais de Barcelona el 18, 19, 20, 21, 22 i 23 de setembre.

El primer avançament de la programació del BAM, que aquest any celebra la seva 23ena edició, i la primera edició del nou director Marc Campillo, revela els noms de 13 grups: Los Punsetes, Blank Realm, Beach Beach, Bombino, Jane Weaver, LoneLady, Mdou Moctar, METZ, Núria Graham, Ocellot, Ryley Walker, Saun&Starr i Vetiver.

Per la seva banda Mercè Música revela els primers noms que es podran escoltar durant La Mercè d’enguany; Free Spirits Big Band & El Petit de Cal Eril oferiran un espectacle titulat Big Eril on el folk, el rock i la psicodèlia de Joan Pons entra en consonància amb el grup jazzístic de David Mengual. Jaume Sisa, Quimi Portet & Joan Miquel Oliver tornen junts sobre l’escenari per reinterpretar algunes de les seves cançons més conegudes. Com cada any tindrà lloc una nit dedicada al flamenc, aquest any amb Raúl Rodríguez que presentarà el seu últim àlbum Razón de son, reconegut amb el guardó a millor àlbum de flamenc en els Premis de la Música Independent. La formació de Marc Egea Kaulakau s’uneix a la Cobla Ciutat de Barcelona per oferir una proposta única anomenada Mare Uut. Per últim el concert d’una de les bandes més representatives del pop independent català com és Mishima que portaran a La Mercè el seu últim àlbum L’ànsia que cura.

A principis de setembre es donarà a conèixer la resta de la programació, així com els diferents espais i horaris.

 

PRIMERS GRUPS CONFIRMATS AL BAM 2015


Los Punsetes El quintet madrileny de pop guitarrer van celebrar l’any passat una dècada de trajectòria, presentant LPIV (Canadá, 2014), el seu quart LP. La fórmula no ha variat; torpedes melòdics espessits amb guitarres hereves del shoegaze i himnes càustics amb la veu hieràtica de la impertèrrita Ariadna.

Blank Realm (Austràlia) El quartet que formen els germans Daniel, Luke i Sarah Spencer, i Luke Walsh són de Brisbane com The Go-Betweens, i amb ells coincideixen en el ganxo melòdic de les seves cançons. En tres àlbums Blank Realm han caminat cap a la llum des d’un punk-blues psicodèlic obscur i experimental cap a un postpunk lluminós o un pop angulós brut. Presentaran el seu nou àlbum, Illegals in heaven (Fire Records), que es publica al setembre.

Beach Beach El quartet mallorquí establert a la Ciutat Comtal van ser escollits per acompanyar Gerard Love quan va actuar el 2014 a Barcelona. The sea (La Castanya, 2014), el segon àlbum de Beach Beach després del més punk Tasteless peace (2012), els situa a la cresta d’una onada de pop clàssic que arriba a la sorra intacta, empesa per guitarres que dringuen enèrgiques.

Bombino (Níger) Des que els històrics Tinariwen van donar a conèixer el blues del desert a la meitat nord del planeta, nord-americans i europeus s’han deixat gronxar per la cadència hipnòtica d’aquest fascinant empelt de la tradició musical tuareg i el blues i el rock occidentals. Bombino és l’àlies d’Omara Moctar, tuareg de Níger, i en àlbums com Agadez (2011) i sobretot Nomad (2013), dota el rock del Sàhara de sensibilitat pop.

Jane Weaver (Regne Unit) Amb una llarga trajectòria que es remunta a principis dels 90 amb els grups Kill Laura, durant l’eclosió del britpop, i amb el quartet folktrònic Misty Dixon a principis dels 2000, en solitari la cantautora britànica, natural de Liverpool, transita la frontera entre el pop elegant amb tonalitats electròniques del seu últim àlbum, The silver globe (Bird, 2014), i el folk contemporani.

LoneLady (Regne Unit) És el nom artístic de Julie Ann Campbell que portarà a Barcelona el seu pop electrònic angulós amb tocs de funk sintètic, hereu dels sons del postpunk dels 80. La cantautora i productora de Manchester va debutar el 2010 amb Nerve up i aquest any ha publicat Hinterland –molt aplaudit per la crítica–, tots dos amb el segell Warp, institució de la música electrònica.

Mdou Moctar (Níger) Tuareg de Níger que revisa amb la guitarra elèctrica la tradició musical del seu poble. Però Mdou Moctar fa una altra volta de rosca a l’híbrid de rock i ritmes tuaregs que anomenem rock del desert: afegeix a la mescla efectes sintètics, donant, per exemple, un ús expressiu a l’autotune. La seva veu robotitzada sobre cadències hipnòtiques sedueix a «Tahoultine» i «Anar», temes inclosos a les compilacions Music from Saharan cellphones (2010 i 2011).

METZ (Canadà) El debut homònim dels de Toronto, publicat el 2012 pel segell Sub Pop, els va encimbellar a l’Olimp dels «revivalistes» de la facció més agressiva i sorollosa del rock alternatiu dels 90, entre el grunge i el hardcore. Només són tres, però en tenen prou i de sobres per generar un noise eixordador. Immediats i urgents, els canadencs han repetit amb la discogràfica de Seattle en el seu segon àlbum, II (2015).

Núria Graham Bird eyes (2015), el seu primer àlbum ha confirmat amb escreix el que la seva maqueta, First tracks (2013), prometia. S’ha convertit en una de les veus més sol·licitades per tot el territori. I Bird eyes, més sofisticat pel que fa al so, amb la veu i la guitarra elèctrica en primer pla sobre ambients electrònics o acústics, i habitat per lletres sensuals i captivadores, l’ha tornada a fer volar pertot arreu.

Ocellot Format inicialment per Marc Fernández (veu i guitarra) i Elaine Phelan (sintetitzador), han agafat el vol com a quintet, expandits amb baix, bateria, percussions i efectes electrònics, un format que els permet reproduir en directe el seu pop psicodèlic contemporani. Després d’un EP de debut homònim i de l’LP Molsa molsa (2013), aquest any han publicat el segon, Jelly beat.

Ryley Walker (EUA) És del Midwest nord-americà, la part central nord dels Estats Units, però la seva música evoca els cantautors folk britànics, com ara Bert Jansch i Nick Drake. Va començar a trobar-se com a músic quan va començar a practicar la tècnica del fingerpicking a la guitarra, i les sis cordes pinçades fan dibuixos sobre paisatges hipnòtics que remeten al rock progressiu. Presentarà el seu segon àlbum, Primrose green (Dead Oceans, 2015).

Saun & Starr (EUA) Fins ara les coneixien com a The Dapettes, les coristes de Jones i The Dap-Kings, la banda de la casa del segell Daptone Records. Però Saun & Starr es van estrenar amb el single en 7 polzades Hot shot (2014), i aquest any han publicat l’LP Look closer (2015). Deep soul autèntic de la vella escola.

Vetiver (EUA) La carrera d’Andy Cabic,està estretament relacionada a la de Devendra Banhart. Però l’electrònica arrencada de Complete strangers (Easy Sound, 2015) no dóna pistes dels inicis del projecte en l’escena del folk alternatiu nord-americà del canvi de mil•lenni. El sisè àlbum de Vetiver resumeix els tombs que ha fet en la dècada que ha passat des del debut homònim del 2014 la música de Cabic, pintada amb diferents colors del folk i el pop.

 

PRIMERS GRUPS CONFIRMATS MERCÈ MÚSICA


Free Spirits Big Band & El Petit de Cal Eril
Big Eril, el títol de la proposta que presenta El Petit de Cal Eril conjuntament amb la Free Spirits Big Band de David Mengual, un dels creadors jazzístics més destacats del país. Els uns saben fer cançons i combinar el folk, el rock i la psicodèlia a la perfecció i els altres s’expressen mitjançant la música, en el sentit més ampli. Un espectacle majúscul on una vintena de músics repassaran d’una manera diferent els moments més aplaudits de la vida artística d’El Petit de Cal Eril.

Jaume Sisa, Quimi Portet & Joan Miquel Oliver
Després que obrissin plegats, fa un parell d’anys, el Mercat de Música Viva de Vic tornen a juntar-se per La Mercè Música 2015. Tocaran prop d’una quinzena de les cançons més conegudes que s’han avingut a reinterpretara la llum de les afinitats musicals dels seus companys.

Raúl Rodríguez: Razón de son
Aquest 2015, els Premis de la Música Independent han reconegut amb el guardó al millor àlbum de flamenc Razón de son, el primer treball en solitari del músic, productor i antropòleg Raúl Rodríguez. Razón de son és el resultat de prop de vint anys de recerca en la música popular andalusa i en els molts lligams que ha establert amb d’altres ritmes, especialment els que procedien d’Amèrica.

Kaulakau i la Cobla Ciutat de Barcelona: Mare Uut
Marc Egea i la seva formació Kaulakau van proposar a la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona col·laborar en un treball discogràfic. El resultat va ser Mare Uut, un treball que posa en contacte l’etno-jazz d’una banda integrada per quatre músics de procedències i estils diversos i una formació tan versàtil com sempre disposada a experimentar amb nous companys de viatge.

Mishima
Encapçalat per David Carabén, Mishima s’ha convertit en els seus setze anys de carrera musical en un referent del pop independent més intel·ligent i alhora exitós del panorama musical català. Amb unes lletres amb qualitat literària que són marca de fàbrica, les seves cançons apleguen el millor del pop i el millor de la cançó d’autor. El 2014 van treure al mercat L’ànsia que cura, el seu setè disc d’estudi, que mostren una formació que madura en la línia que ja apuntaven treballs anteriors.

Enllaç per descarregar imatges: https://eicub.net/?grup=BAM_MERCEMUSICA

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.