Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació del recurs digital ‘Barcelona, darrera mirada’ elaborat per l’Arxiu Històric a partir de cartografia del segle XIX
  • Un web amb forma de documental interactiu explicarà l’evolució de la trama urbana de Barcelona de mitjan segle XIX, prèvia al Pla Cerdà

 

  • El projecte gira al voltant dels plànols de Barcelona que va fer l’arquitecte Miquel Garriga i Roca, coneguts com ‘Quarterons Garriga i Roca’ entre els anys 1858 i 1860

 Dimecres 17 de juny, a les 12.30 hores, es presentarà el projecte Barcelona, darrera mirada, un recurs digital multimèdia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’Institut de Cultura de Barcelona, que vol oferir als ciutadans un producte de divulgació documental i històrica amb valor afegit.

L’acte tindrà lloc a la seu de l’Arxiu Històric (c. Santa Llúcia, 1) i anirà a càrrec del director de l’Arxiu, Xavier Tarraubella; del responsable del departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB, Marc Hernández i del coordinador del projecte, Xurxo Ínsua.

Amb aquest producte es pretenen dos objectius fonamentals, per una banda, divulgar i facilitar la consulta d’un conjunt de plànols originals, coneguts com a Quarterons Garriga i Roca, confeccionats per l’arquitecte Miquel Garriga i Roca entre els anys 1858 i 1860, i considerats un dels documents cartogràfics fonamentals de la ciutat de Barcelona en representar, amb una gran precisió i detall, la seva forma urbana a mitjan segle XIX.

I per l’altra, explicar d’una manera amena i, alhora rigorosa, com era Barcelona en aquella època a partir, entre d’altres, de les indicacions i evidències presents als quarterons. Una ciutat en plena transformació, encara circumscrita majoritàriament en el perímetre de les muralles medievals, que iniciava la seva expansió urbana per tot el Pla de Barcelona a partir del projecte d’eixample.

Amb imatges digitals d’alta resolució, textos i documents d’època, recorreguts virtuals, narracions d’especialistes, amb diverses capes d’informació i amb la utilització d’eines multimèdia, es vol oferir l’accessibilitat a una cartografia fonamental per l’estudi de la trama urbana de la ciutat del segle XIX. El projecte està format per dos blocs.

El primer bloc permetrà l’accés i la consulta en altra resolució dels Quarterons Garriga i Roca. A partir d’un plànol-guia format pel ‘cosit’ de tots els Quarterons, es podrà escollir quin es vol consultar, descarregar o superposar al plànol actual de la ciutat.

 

barcelona darrera mirada 1

El segon bloc es destina a la divulgació històrica i documental i explica tant el que van representar els Quarterons Garriga i Roca, com diferents aspectes de la Barcelona de mitjan segle dinou. Està dividit en set capítols temàtics: el procés d’elaboració dels plànols de Garriga i Roca; les característiques demogràfiques, socials i econòmiques del moment; la rellevància dels edificis religiosos en la trama urbana; el procés d’industrialització de la ciutat; la presència de serveis públics; les grans transformacions urbanístiques i els espais de la Barcelona desapareguda.

bcn-darreramirada-17

 

Descarrega el fitxer
Núm.092. Presentació Quarterons Garriga i Roca

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.