Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Un simposi del MUHBA debat sobre les relacions intel·lectuals entre Barcelona i París

El Museu d’Història de Barcelona-MUHBA, organitza del 6 al 8 de maig, el Simposi Internacional Barcelona-París. Relacions intel·lectuals i capitals culturals (1880-1950), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona. Un encontre que té per objectiu estudiar i donar a conèixer les relacions intel·lectuals entre Catalunya i França, a través de les seves respectives capitals, des de la perspectiva de la Literatura comparada i la Història comparada dels intel·lectuals.

El simposi forma part de les activitats vinculades a la candidatura de Barcelona com a ciutat de la literatura de la UNESCO. Entre els ponents, destaca Christophe Charle, un dels científics humanistes més influents actualment. El seu llibre Paris, fin de siècle, estudiat indistintament des de les disciplines de la Història, la Sociologia i la Literatura, és una de les millors síntesis de l’imaginari del París bohemi que ha perdurat en les nostres societats.

Descarregar el programa del simposi

SIMPOSI INTERNACIONAL BARCELONA-PARÍS. RELACIONS INTEL3LECTUALS I CAPITALS CULTURALS (1880-1950)

Les ciutats són el lloc per excel·lència d’acumulació de capital cultural i lloc central d’un camp cultural a l’Europa moderna i contemporània. Aquest Simposi vol analitzar com, entre la cultura catalana i la francesa, s’ha establert al llarg del temps un tipus especial de relacions i de transfert intel•lectual, especialment vinculats a la literatura i, alhora, a la ciutat. París, al segle XIX i part del XX, va ser una referència ineludible per Barcelona, fins el punt que va marcar profundament el seu model urbà, de ciutadania i de camp literari i intel·lectual. La major part dels grans escriptors catalans han passat en algun moment per París, sigui com a corresponsals, com a viatgers o com a exiliats. A més a més, la literatura catalana s’ha definit, durant una gran part de la seva història i de manera molt profunda, en relació a la literatura francesa: lectures, referències, debats literaris i fonaments ideològics d’irradiació parisenca tenen a Barcelona un ressò i un desenvolupament específics. Per la seva banda, de manera proporcional, no són pocs els autors francesos que han fet estades a Barcelona que mereixen ser contextualitzades i estudiades, de vegades com una contra-imatge de París.

Aquest Simposi tindrà continuïtat amb el Colloque International Barcelone-Paris: transferts intellectuels et capitales culturelles, que el complementarà i ampliarà el seu abast cronològic. Aquest segon Simposi, en col·Simposi 2015(1)laboració amb l’Institut d’Histoire Moderne et Contemporaine i la Université París I, tindrà lloc a l’Institut d’Études Avancées de París del 30 de setembre al 2 d’octubre de 2015.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.