Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Setmana de la Poesia de Barcelona 2015, l’escenari de la ‘Poesia Total’

La Setmana de la Poesia de Barcelona 2015 començarà el 12 de maig amb la concessió del premi dels Jocs Florals i es clourà el 18 de maig amb el Festival Internacional de Poesia. Enguany la idea central és la de “Poesia Total!”. Així, el programa recull la pluralitat formal, estètica i generacional de la producció poètica, indestriable de la resta de les arts. S’exploraran els vincles de la poesia amb el teatre, la música o el cinema i també la diversitats de veus i raons des de les que es fa poesia. Una Setmana de la Poesia que reuneix als diferents escenaris lectures, trobades, conferències i concerts, amb poetes provinents de tots els territoris.

Descarregueu fotografies i programa d’aquest enllaç

El recital «L’Ovidi. Poema sense acabar». Portarà a la Plaça del Rei el muntatge poètic i musical creat per l’amic i col·laborador d’Ovidi Montllor, el músic i compositor Toti Soler a qui acompanyen l’actor Joan Massotkleiner i la cantant Gemma Humet. De la mà de les Biblioteques de Barcelona també es retrà homenatge a l’editor Jaume Vallcorba amb lectures i converses amb autors destacats del catàleg de Quaderns Crema i d’Acantilado, per dibuixar la rica i complexa relació que va mantenir amb la poesia com a lector, exegeta i editor.

Jesús Lizano, un dels poetes fonamentals de la dècada dels 50 i que va ressorgir en els 80 serà de nou reivindicat per Enric Casasses, David Castillo o Núria Martínez Vernis, entre d’altres.

Homenatge també, i aquest molt plural, el que es retrà a la Biblioteca de Catalunya a algunes de les grans veus de la poesia catalana injustament oblidades. En aquesta proposta, deu poetes actuals, recuperen una d’aquestes figures i en reciten una selecció del seu treball: Enric Sòria ens portarà a Joan Fuster, Vinyet Panyella a Simona Gay, Carles Camps Mundó a Ramon Bech, entre d’altres. Per on han desfilat també les principals veus de la poesia catalana contemporània des de fa 50 anys ha estat per Premi Amadeu Oller. L’aniversari d’aquest premi literari dels més antics del país se celebrarà a l’Ateneu Barcelonès.

Una obra mestra de la literatura universal, Fulles d’herba de Walt Whitman ha estat recentment traduïda en llengua catalana per Jaume C. Pons Alorda i ha donat peu a un bon nombre de recitals arreu del territori. A Whitmaníacs, al Verger del Museu Marès, Pons Alorda convoca un bon grapat de poetes per fer un repàs de les traduccions antològiques fetes fins ara (Cebrià Montoliu, Agustí Bartra, Miquel Desclot, Lluís Roda, D. Sam Abrams…) i oferirà, també, un tast de la seva.

A l’Auditori de La Pedrera i prenent com a títol un vers de W. H. Auden, Stop all the clocks…, viatjarem per la poesia anglesa des de Christina Rossetti fins a Sylvia Plath, recitada per dos grans noms, la mítica actriu Julie Christie i la poeta Marta Pessarrodona.

Un altre dels nous espais acollirà el recital Llunàtics: poesia i nit. Serà el Planetari del CosmoCaixa. Un indret únic per escoltar versos nocturns de les veus dels poetes Màrius Sampere, Enric Casasses, David Castillo i Núria Martínez Vernis.

Engega en aquesta edició i en col·laboració amb diferents Centres Cívics de la ciutat el cicle Finestres :poesia i edició. Sis editorials –La Breu Edicions, Edicions Terrícola, Cafè Central Poesia, Editorial Meteora, Edicions de 1984 i Pagès Editors-, han organitzat tres recitals que aplegaran divuit poetes del seus catàlegs respectius.

Acolliran Finestres el Centre Cívic Pati Llimona, Casa Golferichs Centre Cultural i La Casa Elizalde.

El binomi poesia i música el trobarem en diversos escenaris de la Setmana de Poesia: Al Recinte Modernista de Sant Pau el Concert Erato: poesia i òpera oferirà un tast del patrimoni ric i abundós que ha generat aquesta relació en el camp de la música clàssica catalana; A la plaça de Jaume Sabartés, Pau Riba oferirà un recital-concert inèdit amb músics i convidats on revisitarà el seu primer llibre “Cançons i Poemes” del 1968; la lletra és sovint el punt de partida del procés creatiu darrera del Tango i aquesta lletra és sempre un poema. Ho veurem a l’espectacle Rosa Profunda: poesia i Tango a l’Ateneu Barcelonès.

Als cinemes Girona s’enceta un cicle amb alguns dels títols que han vinculat la poesia i el cinema: es podran veure Remando al viento, el Club de los poetas muertos o Amour Fou. Aquesta última donarà peu a la taula rodona: Poesia i suïcidi?.

La diversitat de veus poètiques i l’articulació de les relacions humanes a través de la poesia puja a l’escenari amb propostes com Generacions: poesia i família, una reflexió sobre la paternitat a Intersecció de conjunts; el cos i la seva vivència a Poesia i cos: Teixit.

Al Teatre Akadèmia es proposarà un debat sobre la relació de la poesia i teatre a propòsit dels canvis literaris que s’esdevenen entre el teatre realista i el simbolisme.

Una ruta poètica pels jardins del Grec fins el jardins de Laribal estarà guiada per la relació amb la natura des de les veus poètiques d’Anna Gual i Gemma Casamajó. La potència dels paisatges naturals de les valls d’Andorra també han inspirat poemes a poetes com Joan Margarit o Miquel Martí i Pol, entre d’altres, les creacions de set poetes de tots els temps es podran escoltar al CCCB, en un espectacle que suma al recital poètic el circ amb acrobàcies aèries.

Hi ha també un espai per les activitats poètiques adreçades a un públic familiar. Ho és l’espectacle d’ombres La Lluna la pruna de Mercè Framis inspirat en el repertori tradicional català i recomanat per a criatures fins a 5 anys, i, al Poble Espanyol, que s’estrena com a escenari de la setmana, el poeta Andreu Galan, acompanyat de del pianista i Beatboxer Jaume del Corral oferiran una tria del poemari per a infants Qui no sap riure no sap viure, un espectacle per a nens i nenes a partir de sis anys.

La Setmana de la Poesia finalitzarà el 18 de maig amb el XXXI Festival Internacional de Poesia de Barcelona, on hi participaran els poetes Carles Camps Mundó, Ewa Lipska, Elena Medel, Sharon Olds, Montserrat Rodés i Charles Simic.

Aquesta edició de la Setmana de la Poesia de Barcelona amplia el nombre de seus. Se sumen nous espais com el Planetari del CosmoCaixa, el Poble Espanyol, el MACBA, tres Centres Cívics, el recinte modernista de Sant Pau, els Cinemes Girona i l’Antiga Fàbrica Damm.

Relleu a la direcció de la Setmana. Seguint la línia encetada en els darrers anys, la direcció de la Setmana de Poesia s’anirà alternant periòdicament. A partir de 2016 el poeta Manuel Forcano prendrà el relleu D.Sam Abrams, actualment codirector de la Setmana juntament amb la poeta andorrana Teresa Colom.

El guanyador del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2015 és Miquel de Palol amb el poemari Dos cors per una bèstia. En aquesta edició s’han presentat 82 poemaris als premi de poesia. La referència històrica estarà dedicada al poeta David Sanahuja i Saperas en el centenari del seu naixement i el recordarà el seu fill, poeta també, Eudard Sanahuja i Yll

Més informació a (www.barcelona.cat/setmanapoesia)

Al bloc de la Setmana de poesia s’hi podran trobar les notícies i les cròniques de les diferents activitats.

La Setmana de la Poesia inclou també altres activitats paral·leles organitzades per entitats, centres cívics i culturals, col·lectius d’artistes i associacions poètiques a diferents indrets de la ciutat. Es troben a la secció «Més poesia» del espai web .

 

Descarrega el fitxer
NOTA DE PREMSA- Setmana de la Poesia de Barcelona 2015
Descarrega el fitxer
PROGRAMA POESIA

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.