Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Jaume Ciurana i el Síndic de l’Alguer inauguren l’escultura en homenatge a l’escriptor i poeta Salvador Espriu

Dilluns, 20 d’abril, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana va assistir a l’acte d’inauguració de l’escultura en homenatge a l’escriptor Salvador Espriu que s’ha col·locat al bastió Marco Polo de la ciutat de l’Alguer. Durant l’acte, al qual hi va assistir també el Síndic de l’Alguer, Mario Bruno, el delegat de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer, Joan-Elies Adell, el director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’ICUB, Josep Lluís Alay i l’escultor, Mario Nieddu, es van recordar els vincles de Salvador Espriu amb la ciutat sarda, així com el compromís de l’autor i la seva obra per situar en el mapa de la Mediterrània els pobles de parla catalana.

L’escultura, un gran monòlit de pedra basalt de 2’80 metres d’alçada, obra de l’escultor sard Mario Nieddu, és una donació de l’Institut de Cultura de Barcelona a la ciutat de l’Alguer en el marc del conveni de col·laboració en l’àmbit de la promoció i la cooperació cultural entre ambdues ciutats. Jaume Ciurana va celebrar aquest tribut al poeta català i va destacar que Espriu, per mitjà de la seva poesia, “va ser la veu d’un poble amb forts anhels de llibertat i justícia”, i va afegir, “va ser un poeta enamorat i compromès amb tots els territoris de llengua i cultura catalana”.

El monòlit té com a inscripció els versos del poema d’Espriu “Per una ‘suite’ algueresa”, poema que Salvador Espriu va escriure en homenatge al seu amic i poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Porcel, mort el 1938. I ho va fer durant un viatge a l’Alguer l’any 59 en el que va poder constatar la pervivència de la llengua catalana a l’illa, no només pels seus contactes amb els cercles intel·lectuals de la ciutat sinó, sobretot, per les converses mantingudes amb alguns pescadors i artesans. Jaume Ciurana va remarcar que en aquests versos “hi llegim la reafirmació del poeta per la unitat de la llengua catalana en tota la riquesa de les seves varietats territorials. Recordem el poeta cívic, el poeta compromès amb l’amic enyorat, amb la llengua, amb la catalanitat i amb la llibertat. I amb l’Alguer”.

L’escultura s’ha emplaçat al Bastió Marco Polo, que forma part de l’emblemàtic passeig a la vora del mar i que envolta el centre històric de la ciutat de l’Alguer. L’acte va continuar a la Biblioteca de la Mediterrània on es va glossar la figura de l’escriptor i se’n van recitar alguns poemes. L’homenatge va acabar amb l’adaptació musical al piano i trompeta de “Per una ‘suite’ algueresa” del cantautor alguerès Pau Dessí.

 

Descarrega el fitxer
Fotografia inauguració
Descarrega el fitxer
Acte Biblioteca Mediterrània

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.