Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Roda de premsa de l’exposició ‘Hagadàs Barcelona. L’esplendor jueva del gòtic català’ al Muhba

Dilluns 23 de març, a les 11.30h, al Muhba- Museu d’Història de Barcelona (pl. del Rei, s/n) tindrà lloc la presentació de l’exposició Hagadàs Barcelona. L’esplendor jueva del gòtic català. Hi assistiran, entre altres, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Ajuntament, Josep Lluís Alay i el director del Muhba, Joan Roca.

El MUHBA reunirà per primera vegada a la ciutat on van ser creats vuit hagadàs, llibres de la Pasqua jueva, realitzades durant el segle XIV a Barcelona i el seu entorn. Es tracta de peces cabdals de la història jueva, de l’art gòtic i de la cultura catalana, valorades i conegudes a nivell mundial especialment per les seves il·lustracions i que van sortir en la seva majoria del nostre territori fa més de 500 anys, arrel de l’expulsió dels jueus el 1492. A més, l’exposició suposa una oportunitat per explicar la història de la presència de la comunitat jueva a Barcelona i la seva implicació en la vida de la ciutat medieval, així com per destacar l’alt nivell de coneixement de les tècniques d’il·luminació de manuscrits, directament influenciades per l’esclat artístic del gòtic català.

Els comissaris de l’exposició són Ana Bejarano, Josep-Lluís Carod-Rovira i Manuel Forcano i es podrà veure al Saló del Tinell del Museu d’Història de Barcelona del 25 de març al 5 de juliol de 2015.

En paral·lel, els dies 24 i 25 de març tindran lloc les jornades ‘Hagadàs: història, narrativa i llegat artístic’ on es parlarà del context històric de les hagadàs, dels significats dels rituals que descriuen  i de les tècniques pictòriques emprades a les il·lustracions figuratives, entre d’altres temes.  Hi intervindran: Rosa Alcoy, Alba Barceló, Katrin Kogman-Appel, Dalia Ruth Halperin, Marc Michael Epstein, Geraldine Brooks i Aleksandra Buncic.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.