Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació del nou espai remodelat de MUHBA EL CALL

Dimecres 11 de març, a les 11.15 h es presentarà l’espai remodelat de MUHBA EL CALL (plaça de Manuel Ribé, s/n). A l’acte hi assistiran el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Lluís Alay, i el director del MUHBA, Joan Roca.

MUHBA EL CALL – Els Jueus a la Barcelona medieval és un projecte que dóna a conèixer la història i el patrimoni del Call, el barri jueu medieval barceloní.

A l’àmbit I s’explica la topografia del Call: els seus límits i trama urbana i els edificis singulars i altres elements patrimonials que s’hi podien o poden trobar. La Guia del Call de Barcelona permet localitzar els punts més importants a través d’un recorregut pels antics Call Major i Call Menor i un Parcel•lari interactiu permet saber a qui pertanyien les diferents cases i parcel•les del Call Major en el seu darrer moment de vida.

L’àmbit II està destinat a explicar la història del Call. Un audiovisual inicial sintetitza tota l’evolució de la comunitat jueva medieval de Barcelona. Des de la formació de la comunitat i la seva agrupació al barri del Call a la seva desaparició el 1391 i l’aparició dels conversos. La part central d’aquest àmbit és el que s’ha anomenat “L’Univers del Call”, una aproximació a la vida del Call en el seu moment de màxima esplendor, al voltant de l’any 1300. Les vitrines contenen objectes localitzats al Call i diverses pantalles amb interactius i un audiovisual permeten aprofundir en el coneixement dels manuscrits de les haggadot, la producció de portolans i altres aspectes de “L’Univers del Call”.

S’exposen làpides procedents del fossar jueu de Montjuïc. Una pantalla interactiva permet tenir informació i imatges de totes i cadascuna de les làpides procedents d’aquest cementeri que s’han conservat.

L’àmbit III ocupa tota la planta superior. Està destinat a mostrar el llegat cultural del Call de Barcelona. Una taula central permet tenir una visió global d’aquest llegat a través dels segles i fins a dia d’avui. Sengles apartats són destinats a les tres personalitats o autors més sobresortints d’entre els molts erudits que van viure al Call: Abraham bar Hiyya, Salomó ben Adret i Hasdai Cresques. Finalment, l’apartat La Gran Biblioteca ens descobreix les vint millors obres que es van escriure al Call entre els segles XI i XIV.

El mateix dimecres, a les 18.30 hores, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, inaugurarà l’espai remodelat de MUHBA EL CALL (plaça de Manuel Ribé, s/n).

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.