Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament de Barcelona i L’Auditori organitzen un concert d’homenatge als músics de l’exili
  • S’hi interpretaran obres de Pau Casals, Robert Gerhard, Jaume Pahissa i Baltasar Samper

 

Amb motiu del 75è aniversari del final de la Guerra Civil, l’Ajuntament de Barcelona d’acord amb L’Auditori, impulsa un homenatge als músics catalans que es van exiliar, amb un concert extraordinari que tindrà lloc aquest dimarts, 17 de febrer, a les 18.30 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Josep-Ramon Olivé (baríton) i Maria Mauri (piano) interpretaran obres de quatre dels compositors més significatius que van patir aquelles circumstàncies: Pau Casals, Robert Gerhard, Baltasar Samper i Jaume Pahissa. A l’acte, hi assistirà entre altres, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana.

Pau Casals: Violoncel·lista i director de renom internacional, va marxar a la Catalunya d’administració francesa, des d’on va ajudar les causes democràtiques, especialment els refugiats que van arribar a França a través de Catalunya i, aprofitant el seu enorme prestigi internacional, va fer sentir la seva veu a favor de la democràcia i els drets humans a les institucions mundials més representatives.

Robert Gerhard: Considerat un dels més grans compositors catalans del segle XX, va ser deixeble de Felip Pedrell i d’Enric Granados. Introductor de la nova música del segle XX, va ser deixeble d’Arnold Schönberg i difusor de la seva obra. Va ser professor a la Universitat de Cambridge, ciutat on morí el 1970.

Baltasar Samper: Mallorquí de naixement, amb 19 anys s’instal·là a Barcelona, on va ser deixeble de Granados i de Pedrell. Compositor, pianista i director, va ser col·laborador de l’Obra del Cançoner Popular. El seu compromís amb la República el dugué a Tolosa de Llenguadoc i, posteriorment, a Mèxic on va ser professor de folklore i va fer música per a cinema.

Jaume Pahissa: Compositor i director d’orquestra que va ser deixeble d’Enric Morera. Va ser director de l’Escola Municipal de Música de Barcelona i del Conservatori del Liceu. Es va exiliar a Argentina on va morir el 1969. Moltes de les seves cançons van ser estrenades per la soprano Conxita Badia amb qui va coincidir a l’exili argentí.

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.