Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Instal·lacions lumíniques i cultura popular ompliran el centre de Barcelona durant les festes de Santa Eulàlia

• Barcelona celebra la festa major d’hivern del 6 al 12 de febrer amb un programa d’actes tradicionals en honor a Santa Eulàlia. Enguany es podrà veure el seguici festiu de Manresa, que participarà a la festa com a ciutat convidada

• Per quart any consecutiu, i en el marc de la festa, també tindrà lloc el festival LLUM BCN, que durant tres dies omplirà patis i places de Ciutat Vella amb una vintena d’instal·lacions lumíniques creades per escoles i professionals del disseny

Del 6 al 12 de febrer Barcelona celebra la festa major d’hivern en honor a la seva copatrona, Santa Eulàlia. Una festa que en les darreres edicions suma tradició amb noves formes d’expressió que transformem el centre de la ciutat amb el llenguatge de la llum. Així, al calendari d’activitats de les festes de Santa Eulàlia, marcat pels actes de cultura popular i tradicional s’hi suma el festival LLUM BCN.

LLUM BCN
Al festival, que enguany celebra la quarta edició, la llum esdevindrà la matèria primera de les vint instal·lacions lumíniques que transformaran la fesomia d’edificis emblemàtics i patis de Ciutat Vella.

L’edició d’enguany coincideix amb la declaració del 2015 com a any Internacional de la Llum per part de les Nacions Unides. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona i l’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques, organitzen l’esdeveniment que marca el punt de partida d’un any ple d’activitats, que consistirà amb un pregó de l’arquitecta Benedetta Tagliabue el divendres 6 de febrer, a les 19 h, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament, i a continuació, a les 20.15 h, a la plaça de Sant Jaume, la Colla Jove de Barcelona i els Castellers de Badalona oferiran una actuació on els castellers estaran il·luminats. Amb aquest esdeveniment es vol fer visible la importància de la fotònica en una ciutat que concentra gran part de l’excel·lència en recerca i innovació del país.
El divendres 6 i dissabte 7 febrer, de 18.30 a 24 h, i el diumenge 8 de 18.30 a 23 h, es podran veure una vintena d’instal·lacions lumíniques al cor de Ciutat Vella creades per alumnes i escoles de disseny, il·luminació, arquitectura o interiorisme de Barcelona, i amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO ) i l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació (APDI) entre d’altres entitats i artistes de reconegut prestigi.

Entre ells, una dotzena de patis transformats de palaus i edificis del centre de la ciutat:

ESPAI INSTAL·LACIÓ ESCOLA
Palau Bru – Seu SGAE (Pg. Colom, 6) Batec de llum Elisava
Palau Sessa-Larrard (c. Ample, 28) Tempus fugit UPC. Master Lighting Design. Disseny d’il·luminació Arquitectònica
Pati Llimona (c. Regomir, 5) Llum d’aigua UPC-CCCB. Postgrau de Disseny d’Interiors
Baixada de Vialdecols, 5 Teixint el passat LLOTJA. Escola Superior de Disseny i Art
Palau Centelles (Baixada de Sant Miquel, 6-8) Impluvium LA SALLE
Casa Padellàs MUHBA (c. del Veguer, 2-4) Fragmentació BAU. Centre Universitari de Disseny de Barcelona
Arxiu de la Corona d’Aragó. Palau del Lloctinent (c. dels Comtes, 5) Light Work ICFO. Institut de Ciències Fotòniques
Porxo del Saló del Tinell (pl. Sant Iu, 5-6) Neu morta Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)
Verger Museu Frederic Marès (pl. Sant Iu, 5-6) Verger i oracle Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD)
Casa de l’Ardiaca (c. Santa Llúcia, 1) Pluja de llum IAAC. Institute for Advanced Architecture of Catalonia
Palau Moja (c. Portaferrissa, 1) Un sopar èpic EINA. Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB)
Ateneu Barcelonès. Palau Savassona (c. Canuda, 6) Xarxa de llum IED. Instituto Europeo di Design

Per poder visitar-los es proposen tres itineraris diferents: mar, catedral i rambla. Cada un d’aquests recorreguts estarà senyalitzat amb llums de diferent color i guiarà els visitants per tots els patis il·luminats.

En paral·lel als recorreguts pels patis dels edificis, LLUM BCN també proposa instal·lacions artístiques a diferents places de Ciutat Vella.

ESPAI INSTAL·LACIÓ CREADORS
Plaça de la Mercè Neptú Jordi Teixidó i Eyesberg Studio
Plaça de Sant Just Som una font Jordi Teixidó
Plaça del Rei Suspès David Sarsanedas. PlayMID
Pla de la Seu Un cavall que només és galop/ M. Supercube Rémi Brun. Mocaplab
Plaça de Sant Felip Neri Sortint de la foscor David López. EDL Creative Water
Plaça de la Vila de Madrid  Ignis fatuus  SLIDEMEDIA LAB

Com en edicions anterior, les projeccions a les façanes tornen a ser protagonistes durant les nits de festa. Així la façana de l’Ajuntament de Barcelona projectarà Barcekholm, el mapping que es va poder veure durant la Mercè 2014, i Trets de llum, cinc càpsules audiovisuals creades per alumnes d’ELISAVA. Per la seva part, a La Pedrera es tornarà a projectar La Pedrera, emocions en moviment, una coreografia que es va crear amb motiu del centenari de l’edifici en la qual vuit ballarins en viu interactuen amb les projeccions en vídeo sobre la façana.

Actes de cultura popular i tradicional a les festes de Santa Eulàlia

Al febrer, gegants, capgrossos, dracs, diables, àligues, castellers, colles sardanistes i altres expressions de cultura popular i tradicional es desperten per celebrar la Festa Major d’Hivern, una tradició que compta amb segles d’història.

Enguany hi participa el seguici festiu de Manresa, la ciutat convidada. Durant la festa també es presentarà la colla Ball de Bastons de Barcelona, una formació creada amb membres de les colles bastoneres de Barcelona perquè tota la ciutat pugui estar representada en un sol conjunt bastoner en ocasions especials. Una altra novetat és la reproducció de la bandera de Santa Eulàlia que l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona ha confeccionat i que oferirà a la ciutat.

A aquestes novetats, s’hi afegeixen els actes que marca el protocol festiu de la ciutat, com el Ball de l’Àliga, la col·locació del penó, la passejada de les Laies, la jornada castellera o el correfoc, entre altres.

Més informació de la festa a www.bcn.cat/santaeulalia

Descarregar imatges BCN LLUM i Santa Eulàlia

Descarrega el fitxer
Programa Santa Eulàlia i LLUM BCN
Descarrega el fitxer
Mapa LLUM BCN
Descarrega el fitxer
Portes obertes i activitats als museus
Descarrega el fitxer
Seguici Manresa

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.