Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona celebra els 25 anys

El dimecres 21 de gener, a les 19 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona es farà l’acte de celebració dels 25 anys del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona. El CNL de Barcelona, un dels 22 CNL del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), organisme que vetlla pel coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua catalana en tots els àmbits, celebra 25 anys d’activitat.

A l’acte hi assistiran el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consell del CNL de Barcelona, Jaume Ciurana; la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa i, el director del CNL de Barcelona, Jordi Manent, entre d’altres.

En motiu de l’aniversari es presentarà el llibre Promoure la llengua, cohesionar Barcelona. 25 anys del CNL de Barcelona, de Francesc Marco. El Centre repassa també la seva trajectòria en el documental Breu història del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona.

A l’Espai Avinyó Llengua i Cultura (c. Avinyó, 52) es pot veure l’exposició 25 anys del CNL de Barcelona fins al proper 31 de gener. La mostra fa un recorregut per l’activitat dels diferents serveis del Centre i també recull el conjunt de materials pedagògics que ha elaborat el CNL, entre els quals destaquen el primer curs interactiu de català, el Diàleg Multimèdia, que en el seu moment (1999) va ser pioner pel que fa a l’aprenentatge de català a distància mitjançant noves tecnologies. El CNL de Barcelona ha fet un esforç important de producció de material pedagògic que en els darrers anys s’ha centrat en els cursos de nivell bàsic de català i en els cursos adreçats a col•lectius laborals com són el “Curs Bàsic Català a taula”, per a persones que treballen en el sector de la restauració, i els materials específics per als cursos de català per a la comunitat xinesa de la ciutat.

Dades generals dels 25 anys del CNL de Barcelona

  •  S’han fet 966 inscripcions als cursos de català per a adults
  • S’han signat 649 convenis amb empreses i entitats
  • S’han organitzat 879 cursos per a entitats i empreses
  • S’han revisat i corregit 456 pàgines
  • S’han organitzat 551 activitats amb 73.000 participants
  • S’han creat 197 parelles lingüístiques (des del 2003)

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 97 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Descarrega el fitxer
Núm.009. 25 anys Normalització Lingüística

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.