Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’enginyer i escriptor francès Jean-Marie Lhôte guanya el “Premi Dau Barcelona a una vida dedicada al joc”

Jean-Marie Lhôte nascut el 1926 és un enginyer i escriptor francès. De formació científica i tècnica, durant molts anys va treballar a la Renault, va exercir de professor de Física i Química i, finalment, va orientar-se cap a l’acció cultural. El premi que ara li atorga el Festival Dau pretén reconèixer-lo com al degà i el més eminent historiador francès dels jocs, i un dels més rellevants a nivell mundial.

La seva obra de referència és Histoire des jeux de société, que va néixer de l’encàrrec de l’editorial Flammarion l’any 1989 d’escriure una història universal dels jocs. Va tardar en cinc anys en publicar el llibre, fruit d’un treball constant i una documentació exquisida i erudita. Des de llavors, la Historie des jeux de société, llibre de gairebé set-centes pàgines, és una de les referències mundials per als jocs de qualsevol època, en la seva vessant socioetnològica.

El jurat, format per Inés Garriga, directora d’Innovació i Creativitat de l’ICUB; Oriol Comas, comissari del Dau Barcelona; Daniel Giralt-Miracle i Antoni Casares, membres del Consell de Cultura de Barcelona; Josep Maria Joan, director del Museu del Joguet de Catalunya; l’autor de jocs Perepau Llistosella; Jaume Bantulà, professor titular de la Universitat Ramon Llull de Teoria i Pràctica de les diferents manifestacions del joc; Adriana Gil , professora de Psicologia a la Universitat Rovira i Virgili i el periodista Salvador Alsius; han destacat Lhôte per la seva aportació com a documentador de la història del joc des de l’antiguitat fins la contemporaneïtat, i per les seves investigacions sobre la importància i el significat del joc entès com a disciplina cultural en cada moment històric.

Els Premis Dau Barcelona han lliurat dos guardons més: El “Millor autor de 2014” pel  francès Bruno Catahla, autor de 2Five Tribes, i el “Millor autor novençà de 2014” per l’alemany Arve D. Fühler, conegut pel seu joc Pagoda. Aquestes dues categories han estat votades per un total de 450 autors de tot el món gràcies a la col·laboració del festival amb el portal nord-americà BoardGameGeek.com <http://BoardGameGeek.com>, el més gran i més prestigiós del món pel que fa als jocs de taula.

Aquesta segona edició dels Premis Dau Barcelona són una iniciativa del Dau Barcelona, el festival gratuït que l’Institut de Cultura dedica als jocs i que tindrà lloc aquest cap de setmana del 13 i 14 de desembre a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona.

Adreçat tant al públic familiar com a la comunitat de jugadors avesats, Dau Barcelona es planteja com una gran festa de la creativitat en els jocs, amb l’accent posat en la innovació i l’experimentació que aquest àmbit ofereix. Enguany, després de la bona acollida de l’any passat, el Dau amplia el seu ventall d’activitats amb jocs tradicionals i populars a l’aire lliure i triplica l’espai que ocupava a la Fabra i Coats en les seves dues edicions precedents.

Durant tot el cap de setmana els editors de jocs presents al mercat proposaran i ensenyaran els seus jocs als assistents, hi haurà campionats, tornejos, i espais d’iniciació i descoberta de jocs de simulació històrica i de jocs de rol, entre moltes altres propostes com el joc tradicional.

Dau Barcelona està organitzat per la Direcció de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona amb el comissariat d’Oriol Comas.

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.