Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament de Barcelona digitalitzarà 326.000 documents dels fons dels museus i arxius municipals patrimonials
  • Avui s’ha presentat la Mesura de Govern que impulsa aquesta digitalització

 

  • Començarà el 2015 amb la digitalització de fons singulars i únics, i continuarà el 2016 i 2017 amb la difusió oberta i la creació de projectes de valorització d’aquests 

 

  • És un dels projectes del programa BCN Open Challenge, en el marc de la iniciativa de desenvolupament econòmic Barcelona Growth

 

L’Ajuntament de Barcelona digitalitzaràal llarg del 2015 més de 326.000 registres històrics singulars i únics que formen part dels fons del Museu d’Història de Barcelona, el Museu del Disseny, el Museu Nacional de Ciències Naturals, el Museu de la Música, el Museu Frederic Marès, el Servei d’Arqueologia de Barcelona, la Biblioteca Pública Arús, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i de l’Arxiu Històric i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

El projecte, que lidera l’Institut de Cultura, forma part del programa BCN Open Challenge, que propicia solucions innovadores a sis reptes diferents que tenen per objectiu transformar l’espai públic i millorar els serveis de la ciutat.

Pel tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, “aquesta és una mesura important, amb un ambiciós objectiu, i representa un salt d’escala en la relació entre la ciutadania i el seu patrimoni. Amb aquesta iniciativa fem un pas més en l’accessibilitat de les nostres col·leccions, un exercici de transparència.” Per Ciurana, “la difusió oberta dels nostres fons representa, a més, una necessària devolució social del patrimoni, posem a disposició de tothom molts dels documents de tota mena que diverses generacions de ciutadans de la nostra ciutat han considerat que eren importants”.

Fases del projecte i pressupost

Amb un pressupost de 369.050 euros, aquesta digitalització suposarà un canvi d’escala respecte les pràctiques habituals de cada museu o arxiu patrimonial.

El projecte té una durada de tres anys (2015-2017) i s’estructurarà en quatre grans fases que abasten la preparació, identificació i informatització dels documents (2014-2015), que inclou la selecció de fons i la posada en marxa dels programes de suport i formació en cada centre; la digitalització dels fons (2015); la difusió i preservació dels nous documents digitals (2015-2016) durant la qual s’adequaran les plataformes que assegurin la correcta difusió i preservació dels documents digitalitzats, i finalment la creació de projectes de valorització dels fons singulars (2016-2017). Aquesta darrera fase, més enllà de posar la informació digitalitzada a l’abast del ciutadà d’una manera endreçada i recuperable, preveu un tractament en forma de projectes de difusió com exposicions virtuals o l’entrada dins de projectes internacionals com Europeana.

Fons a digitalitzar

Els departaments de documentació de cada equipament gestionaran la digitalització dels seus fons, entre els que s’hi compten publicacions periòdiques, monografies, documents gràfics (postals, fotografies…), partitures, documents d’arxiu en paper de diversos formats, cartells, manuscrits, plànols i plaques de vidre.

 

Descarrega el fitxer
Mesura de Govern Digitalització Arxius

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.