Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació del llibre ‘La sardana a Barcelona’ i el disc de sardanes de la Banda Municipal ‘Cent anys de música catalana’
  • Aquesta doble presentació s’emmarca en el seguit d’activitats que s’han organitzat al llarg de tot l’any en què Barcelona ostenta el títol de Capital de la Sardana 2014

 

Dijous, 4 de desembre, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, assistirà a la presentació del llibre La sardana a Barcelona. Un recorregut històric, de Jesús Ventura i Barnet, editat per l’Ajuntament de Barcelona; i del disc de sardanes i música per a cobla Cent anys de música catalana, enregistrat per la Banda Municipal de Barcelona sota la direcció de Salvador Brotons.

A l’acte, que tindrà lloc a les 19 h, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (c. Carme, 47), hi assistiran entre altres, l’autor del llibre, Jesús Ventura; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el director de la Banda Municipal de Barcelona, Salvador Brotons.

ALB_2811

El llibre La sardana a Barcelona. Un recorregut històric s’endinsa en la història de la dansa i la seva música a Barcelona al llarg de més de 150 anys. Recull els seus inicis, l’arribada a la ciutat i tot allò que ha representat durant tots aquests anys, contextualitzada amb els esdeveniments que s’anaven produint en la societat catalana i la seva capital. Aquest itinerari no finalitza en un recull del passat, sinó que vol arribar als nostres dies amb una reflexió que analitza la significació de la sardana en el segle XXI. L’autor, Jesús Ventura ha fet un estudi en el que ha intentat analitzar les dades ja conegudes i fer noves aportacions, així com elaborar un recorregut en el que hi ha presents les persones i entintats que han estat representatives per a la música i la dansa de la sardana a la ciutat.

El llibre està estructurat en quinze capítols que van des de les Primeres presències (1850-1874) fins El segle XXI. Ha comptat amb les aportacions d’Anna Costal, elaborant una introducció amb el títol Les sardanes arriben amb tren i un epíleg signat per Jordi Lara. Tancant el llibre, l’autor proposa un breu apèndix amb alguns dels monuments més destacats de la sardana a la ciutat. Aquesta publicació ha estat il·lustrada amb més d’un centenar d’imatges que provenen de fons i col·leccions particulars així com un nodrit fons dels arxius de la ciutat.

En el decurs de l’acte també es presentarà el disc Cent anys de música catalana, enregistrat per la Banda Municipal de Barcelona amb direcció del mestre Salvador Brotons. Es tracta d’un recull de 14 peces per a cobla, tant de sardanes com de música simfònica, transcrites per diversos autors. Les composicions que s’hi troben són tan variades com les sardanes Nupcial, de Ricard Lamote de Grignon; Per tu ploro, de Pep Ventura transcrita per Jordi León o Heroica, d’Enric Casals transcrita per Lluís Oliva. També s’hi poden escoltar peces simfòniques per a cobla com Puigsoliu, de Joaquim Serra amb transcripció de Joan Alfonso o Montmagastre, de Manuel Oltra, transcrit per Jordi León.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.