Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El pessebre de la plaça Sant Jaume obre al públic
  • El pessebre d’enguany està inspirat en Bàrcino i és obra de Jordi Pallí
  • Es podrà visitar fins al proper 6 de gener de les 10 a les 22 hores i l’accés és lliure

 

El pessebre d’enguany de la plaça Sant Jaume ha obert avui al públic i té com a font d’inspiració Bàrcino. Els visitants descobriran els elements tradicionals del pessebre juntament amb les construccions que, després de dos mil anys, encara trobem a la ciutat: la muralla, el temple d’August, l’aqüeducte o una vil·la romana, que mostraran la vida dels habitants de la Barcelona romana. És obra del pessebrista Jordi Pallí i estarà instal·lat a la plaça de Sant Jaume des d’avui fins al 6 de gener. L’horari de visita és de les 10:00 a les 22:00 hores amb accés lliure.

Exposicions amb figures de pessebre procedents dels fons del Museu Etnològic de Barcelona

L’Ajuntament acull l’exposició Brull. El pessebre català, amb figures de pessebre de l’escultor i ceramista català Josep M. Brull i Pagès (Ascó, 1907- Ripollet, 1995), procedents del Museu Etnològic de Barcelona. Les figures, modelades amb fang artesanalment i policromades, formen part d’una tipologia basada en el ruralisme català. Aquesta tipologia és hereva dels presepi napolitans setcentistes, on es recreen àmpliament les classes populars. A Catalunya, aquesta corrent l’enceta a finals del segle XVIII l’escultor Ramon Amadeu, del qual Brull en fou continuador. Les figures que es poden veure a l’Ajuntament formen part de l’etapa popular de l’autor, realitzada durant els anys quaranta i cinquanta del segle passat, època especialment prolífica en la producció d’obra pessebrística, en el qual creà obra escultòrica de clara inspiració noucentista. L’exposició estarà ubicada a la Galeria del Pati de l’Ajuntament des d’avui fins el 6 de gener, en horari de les 11:00 hores a les 20:00 hores amb accés lliure.

Al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, a partir del 12 de desembre i fins el 2 de febrer, es podrà veure un pessebre amb figures dels germans Vallmitjana, produït en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que realitzen un diorama. Les figures d’aquest pessebre provenen dels fons del Museu Etnològic de Barcelona.

Al Born Centre Cultural a la zona del jaciment hi ha instal·lat un naixement amb figures de l’Escola d’Olot que també pertanyen als fons del Museu Etnològic de Barcelona. És un pessebre inspirat en figures originals del final del segle xviii de l’Escola Olotina. Són figures de gran format realitzades en fibra de vidre, un material de gran resistència, específic per a exteriors. Es pot veure fins el 6 de gener.

 

Concert de nadales de l’Orfeó Català

Un any més, l’Orfeó Català ha volgut sumar-se a la celebració del Nadal a la ciutat amb un concert que tindrà lloc a la Plaça del Rei. Dirigits per Josep Vila i Casañas, els membres de l’Orfeó cantaran nadales tradicionals a la Plaça del Rei el divendres 2 de gener de 2015, de les 19.30 hores a les 20.15 hores.

Preparatius per l’arribada dels Reis d’Orient

Des del districte de Sant Andreu s’organitzen per tercer any consecutiu les Jornades de Portes Obertes de la Fàbrica i Magatzem de Ses Majestats els Reis d’Orient. Es podran visitar entre el 27 de desembre i el 4 de Gener i compta amb algunes novetats respecte a edicions anteriors. Obrim les portes de la magnífica i excel·lent fàbrica perquè nens i adults, puguin venir a veure els darrers avanços tecnològics disposats a Fabra i Coats amb l’ocasió de l’arribada dels Excel·lentíssims Reis d’Orient.

També animem als més endarrerits a què aprofitin la visita per lliurar la seva carta directament als nostres operaris. La Fàbrica dels Reis Mags es troba a Fabra i Coats, carrer Sant Adrià, 20 i estarà oberta de les 18:00 hores  a les 21:00 hores tots aquests dies, excepte l’1 de gener.

L’Institut de Cultura de Barcelona organitza alguns dels actes que precedeixen l’arribada dels Reis d’Orient a la ciutat. Així, del 2 al 4 de gener, els nens i nenes que ho desitgin podran lliurar la seva carta als carters reials que s’instal·laran durant tres dies al Pati de l’Ajuntament de les 11:30 a les 13:30 hores i de les 17:00 a les 19:30 hores. O també podran lliurar la carta al patge reial que hi haurà al Pailebot Santa Eulàlia, atracat al Moll de la Fusta els dies 2, 3 i 4 de gener, en horari de les 11:00 a les 19:00 hores amb accés lliure.

Diumenge 4 de gener es podran visitar les carrosses i elements artístics del seguici que acompanyaran l’endemà a Melcior, Gaspar i Baltasar durant el seu recorregut per la ciutat. Enguany, els ‘Tallers Reials’ es troben al Palau Victòria Eugènia  (Pavelló 7 de la Fira de Montjuïc), i es podran visitar de les 11:30 a les 15:00 hores amb accés lliure.

El dilluns 5 de gener, a les 16.30 hores, els Reis d’Orient arribaran al Moll de la Fusta a bord del pailebot Santa Eulàlia. A partir de les 18:00 hores, a l’avinguda del Marquès de l’Argentera començarà la cavalcada que recorrerà els carrers del centre de la ciutat.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.