Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Santiago Posteguillo rep el premi Bàrcino en el marc de la trobada ‘Barcelona Novel·la Històrica’

El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha participat aquest vespre al Saló de Cent a l’acte de lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Bàrcino a l’escriptor Santiago Posteguillo, autor de dues de les trilogies més populars de novel·la històrica centrades totes dues en les figures d’Escipió i de Trajà. El periodista Òscar López, membre del jurat, ha fet la glossa del guardonat.

L’Ajuntament de Barcelona atorga aquest premi a un autor de novel·la històrica en reconeixement al conjunt de la seva obra. El premi s’ha lliurat en el marc de la segona edició de la trobada Barcelona Novel·la Històrica, comissariada pel periodista i escriptor Enric Calpena, que reuneix durant tota la setmana a escriptors, editors i lectors de novel·la històrica al Born Centre Cultural. En la primera edició celebrada el 2013 el Premi Internacional de Novel·la Històrica Bàrcino va ser per l’escriptora britànica Lindsey Davis.

Santiago Posteguillo rep Premi Barcino1BAIXA

En el decurs de l’acte, el tinent d’alcalde Jaume Ciurana ha felicitat l’autor i ha destacat l’empremta a la nostra ciutat del món romà i el món clàssic, “potser no hem estat prou conscients de com va condicionar, en gran mesura, la nostra manera ordinària de funcionar i de resoldre els afers més bàsics de la nostra vida quotidiana, només cal citar elements tant importants com el dret, la llengua i el patrimoni per copsar ràpidament la dimensió d’aquest llegat.” Ciurana ha afirmat també que “des de l’Ajuntament de Barcelona creiem en la recerca activa del nostre passat i en la recerca que va més enllà del nostre passat immediat. Ens interessa saber què va passar fa 300 anys, però també ens interessa saber què va passar en fa 1.000 o 2.000. Prova d’això n’és el Pla Bàrcino, un ambiciós programa que estem desenvolupant des del Servei d’Arqueologia per posar en relleu la Barcelona romana.” En aquest sentit, i vinculat al premi, el tinent d’alcalde ha afegit “que no és un fet casual el nostre interès per Roma com a societat barcelonina i mediterrània, ni segurament tampoc ho és que els nostres primers premiats del Barcino, Lindsey Davis i Santiago Posteguillo, tractin en les seves obres aquest apassionant període històric.”

El jurat, format  pel catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya; el periodista Òscar López; la novel·lista Maria Mercè Roca; el periodista Toni Soler, i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Enric Calpena, va decidir, per unanimitat, “atorgar el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2014 a Santiago Posteguillo, professor de la Universitat Jaume I de Castelló. Posteguillo és l’autor de dues conegudes trilogies ambientades en l’època romana que l’han situat com l’autor de novel·la històrica en castellà més conegut internacionalment.”

Santiago Posteguillo és professor titular de llengua i literatura anglesa a la Universitat Jaume I de Castelló i doctor europeu per la Universitat de València. Va estudiar literatura creativa als Estats Units, i lingüística i traducció al Regne Unit. És autor de nombroses publicacions acadèmiques entre articles d’investigació, monografies i diccionaris especialitzats. El 2006 va publicar la seva primera novel·la històrica, Africanus, el hijo del cónsul, la primera part d’una trilogia que continua amb Las legiones malditas (2008) i La traición de Roma (2009). El 2011 es publica el primer volum de la seva segona trilogia, Los asesinos del emperador; el 2013 apareix el segon volum Circo máximo, i està previst que s’editi el tercer en un futur pròxim. A part de novel·la històrica, Santiago Posteguillo també ha publicat La noche en que Frankenstein leyó El Quijote (2013) i La sangre de los libros (2014). Ha estat finalista del Premio Internacional de Novela Histórica Ciudad de Zaragoza; premiat a la Semana de Novela Histórica de Cartagena i ha rebut, entre d’altres, els guardons Hislibris.com 2009 al millor novel·lista històric i a la millor novel·la històrica i el Premi a les Lletres de la Generalitat Valenciana.

L’aparició de Posteguillo en el mercat literari de la novel·la històrica ha estat fulgurant. Des de l’aparició d’Africanus, el hijo del cónsul, totes les novel·les que ha publicat del gènere han estat acollides amb entusiasme tant pel públic com per la crítica. En aquests moments, Posteguillo s’ha convertit en un dels pocs autors no anglosaxons que està triomfant en els mercats internacionals de la novel·la històrica.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.