Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Placa en memòria de l’antic Monestir de Santa Clara

Aquest migdia ha tingut lloc a l’Institut Verdaguer del Parc de la Ciutadella l’acte de descoberta de la placa que l’Ajuntament de Barcelona ha dedicat a la memòria de l’antic monestir de Santa Clara, fundat el 1236 i enderrocat el 1716. A l’acte hi ha assistit el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, la presidenta de la Federació Catalana de monges benedictines, Montserrat Viñas i l’arxivera en cap del SAF (Servei d’Arxius de la Federació), Irene Brugués, entre d’altres.

La Comissió de la Memòria Històrica de Barcelona, va aprovar en la seva sessió del 19 de març de 2014, la col·locació d’aquesta placa a proposta de Coloma Boada, germana del Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines .

       

Durant l’acte, el tinent d’alcalde Jaume Ciurana ha recordat la recent commemoració del Tricentenari a Barcelona, i ha evocat l’exposició ‘Monestirs urbans en temps de guerra’, que es va poder veure al MUHBA i que va aportar informació molt valuosa sobre els fets del 1714. Ciurana ha destacat que, com aquell any temàtic, la col·locació d’aquesta placa “forma part de la responsabilitat de totes les administracions de recordar  els fets, les persones i els col·lectius que han estat determinants per l’esdevenir de la nostra història més propera.“ Per Ciurana, “cal posar les eines i facilitar l’accés de la història i la cultura a la ciutadania. I una possible manera de fer-ho és a través de la informació que ens pot arribar a peu de carrer.” Per últim,  Ciurana ha destacat també que el Monestir de Santa Clara, “juntament amb Sant Pere de les Puel·les, constituïren dues comunitats petites però fortament i estratègicament interconnectades familiarment amb els grans llinatges i, en conseqüència, amb l’elit política, econòmica i religiosa. Estem, per tant, davant d’un cas de microhistòria on hi trobem condensat gran part de l’ADN del que passava a l’exterior dels murs d’aquests monestirs.”

La placa s’ha col·locat a l’Institut Verdaguer del parc de la Ciutadella, l’indret on es troben soterrades les restes del monestir. El Monestir de Santa Clara va ser el primer de monges clarisses de Catalunya, durant el setge de 1713-1714 va patir els bombardejos borbònics i finalment es va enderrocar el 1716 per construir la ciutadella borbònica.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.