Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Alicia Giménez Bartlett guanya el Premi Pepe Carvalho 2015

L’escriptora Alicia Giménez Bartlett és la guanyadora del X Premi Pepe Carvalho. L’autora rebrà el guardó el dia 5 de febrer a les 19.00 hores al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc entre el 29 de gener i el 7 de febrer de 2015.

El jurat, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán, Daniel Vázquez Sallés i Paco Camarasa, ha decidit per unanimitat concedir el Premi Pepe Carvalho del 2015 a “Alicia Giménez Bartlett per haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha resultat pionera en aquest àmbit. Per haver creat dos personatges de ficció –la inspectora Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s’han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional. Pel jurat “Giménez Bartlett és una rellevant autora del gènere negre barceloní en la línia de Manuel Vázquez Montalbán, en la memòria del qual es falla aquest premi, i de Francisco González Ledesma i Andreu Martin, que l’han obtingut anteriorment.”

alicia gimenez barlett2 (c) dani mandrágora

Alicia Giménez Bartlett va néixer a Almansa, Albacete, el 1951. Va estudia Filologia Espanyola a la Universitat de València i es doctora en Literatura Espanyola a la Universitat de Barcelona, ciutat on viu des de 1975.

Als anys noranta va crear el personatge de Petra Delicado, la popular inspectora que ha protagonitzat Ritos de muerte (1996), Días de perros (1997), Mensajeros de la oscuridad (1999), Muertos de papel (2000), Serpientes en el paraíso (2002), Un barco cargado de arroz (2004), Nido vacío (2007), El silencio de los claustros (2009) i Nadie quiere saber (2013).

També ha publicat, entre altres, les novel·les Exit, Una habitación ajena (Premi Femenino Singular 1997), Secreta Penélope, Días de amor y engaños i l’èxit Donde nadie te encuentre (Premi Nadal de Novel·la 2011).

Les seves obres han estat traduïdes a quinze llengües, amb notables èxits a França, Alemanya, Estats Units i Itàlia; en aquest últim país es prepara una adaptació de la segona novel·la de la sèrie per a la televisió.

Ha rebut prestigiosos premis com el Grinzane Cavour a Italia i el Raymond Chandler a Suïssa.

Amb el Premi Pepe Carvalho es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, de la novel·la negra europea i es va convertir en una part significativa de l’educació sentimental de diverses generacions de lectors. El personatge de Vázquez Montalbán també va potenciar en gran manera la ciutat de Barcelona com a pionera en la renovació del gènere.

Alicia Giménez Bartletts’afegeix a la llista dels premiats:

IX Premi Pepe Carvalho:       Andrea Camilleri

VIII Premi Pepe Carvalho:     Maj Sjöwall

VII Premi Pepe Carvalho:      Petros Màrkaris

VI  Premi Pepe Carvalho:      Andreu Martín

V  Premi Pepe Carvalho:       Ian Rankin

IV Premi Pepe Carvalho:       Michael Connelly

III  Premi Pepe Carvalho:      P.D. James

II   Premi Pepe Carvalho:      Henning Mankell

I    Premi Pepe Carvalho:      Francisco González Ledesma

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.