Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Virreina Centre de la Imatge explora ‘Microhistòries de la Diàspora’ des de l’experiència femenina
  • La primera sessió, el 14 de març (19 h), comptarà amb Avtar Brah, professora emèrita de Sociologia al Birkbeck College de Londres, especialista en identitat ètnica.
  • El programa sorgeix de la plataforma d’investigació «Microhistòries de la diàspora» que, des de la perspectiva de les dones, resignifica els conceptes de microhistòria, diàspora i experiència encarnada amb voluntat d’entendre com hi incideixen els múltiples processos econòmics, polítics, culturals i psíquics.
  • Es tracta d’un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport del Programa Barcelona Interculturalitat que es reparteix al llarg del 2018 en tres moments: al març, al juny i al novembre/desembre del 2018.
  • Comissariat per Tania Adam, hi participaran Pratibha Parmar, Avtar Brah, Gabriela Wiener, Adiva Koenigsberg, Daniela Ortiz, Sirin Adlbi Sibai, Beatriz Leal Riesco, Brigitte Vasallo, Kira Bermúdez, Úrsula Santa Cruz, Anyely Marín Cisneros, Najat El Hachmi, Karo Moret Miranda, Carlos Delclos, Cristina Velázquez, Rebecca Close, Duen Sacchi, Lucía Piedra Galarraga, Remei Sipi, Nadia Ghulam, Paqui Perona, Rosa Sánchez i Bombo N’dir.

 

Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina sorgeix d’una de les plataformes de treball estable a La Virreina Centre de la Imatge, i vol construir un espai de reelaboració, qüestionament i escolta des d’una epistemologia comuna: la de les dones racialitzades i emigrades que no només discrepen de les narratives hegemòniques, sinó també d’una condició subalterna estàtica i discriminatòria. El projecte compta amb el suport del Programa Barcelona Interculturalitat, està comissariat per Tania Adam i es conforma de diversos espais de treball i tres moments d’intervencions públiques (març, juny, novembre/desembre).

La primera d’aquestes intervencions públiques té lloc els propers dies 14, 15 i 16 de març i arrencarà amb la conferència «La diferència inherent: una perspectiva diaspòrica» d’Avtar Brah, professora emèrita de Sociologia al Birkbeck College de Londres, especialista en identitat ètnica i militant en diversos col·lectius de feministes negres. A través els seus treballs, Brah explora, per mitjà de la seva experiència com a activista, la interseccionalitat del gènere, raça, etnicitat, classe i edat des d’un marc multiaxial de poder. És autora del llibre Cartografías de la Diáspora. Identidades en Cuestión, Traficantes de sueños, 2011, que inspira en part aquest projecte per a investigar quines especificitats afegeixen la raça, el gènere, la classe o la llengua, a aquestes subjectivitats diaspòriques.

El 15 de març (19 h), Kira Bermúdez, Úrsula Santa Cruz, Anyely Marín Cisneros i Najat El Hachmi parlaran sobre «Fragilitats ocultes» en l’espai de la diàspora. Una trobada en què les participants teixiran microhistòries del desarrelament i les estranyes estratègies de supervivència a partir de la seva experiència encarnada en un diàleg obert amb el públic.  L’última de les intervencions públiques del març, el dia 16 a les 19 h, serà un recital poètic de Gabriela Wiener, que dialogarà amb Cristina Peri Rossi ―absent, tot i que present en les paraules― i els visuals d’Adiva Koenigsberg.

Al desembre, el projecte clourà amb la conferència «Dissidència sexual i feminismes negres en els moviments black british (1979-actualitat)»  de la cineasta britànica Pratibha Parmar. Els seus treballs ofereixen una caixa d’eines per a analitzar la cara oculta del neoliberalisme, que proposa una reestructuració del capital que va més enllà de la privatització de l’estat del benestar i estimula un nou racisme aferrat a les lògiques del mercat.

Daniela Ortiz, Sirin Adlbi Sibai, Beatriz Leal Riesco, Adiva Koenigsberg, Brigitte Vasallo, Karo Moret Miranda, Carlos Delclos, Cristina Velázquez, Rebecca Close, Duen Sacchi, Lucía Piedra Galarraga, Remei Sipi, Nadia Ghulam, Paqui Perona, Rosa Sánchez i Bombo N’dir seran també protagonistes d’uns programes públics que parteixen de la revisió dels conceptes diàspora, microhistòria i de la idea d’experiència encarnada, és a dir, de les juxtaposicions, interrogacions, transgressions i mediacions inscrites individual i col·lectivament en les múltiples reinvencions singulars de la diferència, en la subversió íntima i tot sovint imperceptible de les categories de diferenciació, així com de la noció d’identitat mateixa.

 

Més informació i imatges aquí

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.